Miten selvitä eron tuomasta tuskasta? Tutkijat selvittivät parhaat tavat

3:00

Miten selvitä erosta? Asiaa on pohdittu jopa tieteen voimin.

Yllä olevalla videolla pohditaan hyviä syitä avioeroon.

Kaikilla on omat tapansa selvitä eron tuottamasta surusta. Toisille toipuminen merkitsee litrakaupalla jäätelöä, toiset juhlivat suruunsa.

Tuoreen Journal of Experimental Psychology -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan on olemassa muutama suhteellisen toimiva keino. Eronneen kannattaa yrittää tehdä kolme asiaa: haukkua entistä kumppaniaan ystävilleen, hyväksyä surunsa ja keksiä hauskaa tekemistä suhteen päättymisen jälkeen, kertoo Metro.

Tutkijat testasivat erilaisia taktiikoita

Tutkijat tarkastelivat 24:ää sydämensä särkenyttä 20–37-vuotiasta, jotka olivat kaikki poissa tolaltaan keskimäärin 2,5 kestäneen suhteen päätyttyä. Osallistujien tuli kokeilla muutamaa erilaista strategiaa yrittäessään päästä yli ex-kumppanistaan.

Ensimmäinen keinoista oli arvioida ex-kumppania negatiivisesti. Osallistujien tuli siis miettiä entisen kumppanin negatiivisia puolia.

Toinen keinoista oli se, että eroaan murehtivat lukivat ja uskoivat väittämiä hyväksynnästä, kuten 'on hyväksyttävää rakastaa ihmistä, jonka kanssa en ole enää yhdessä'. Ajatus tämän kokeilun takana oli se, ettei eronnut taistelisi tunteitaan vastaan tai tuntisi oloaan kurjaksi niiden vuoksi. Sen sijaan tunteet pitäisi hyväksyä ilman tuomitsemista.

Kolmas keino oli huomion kiinnittäminen muualle surun sijaan, siis sellaisten positiivisten asioiden ajattelu, joilla ei ollut mitään tekemistä ex-kumppanin kanssa.

Neljännessä kokeilussa ei ollut ohjeistusta. Osallistujia ei pyydetty osallistujia ajattelemaan mitään tiettyä asiaa, joten he saivat märehtiä exä-ajatuksissaan tai pohtia vaikkapa sitä, mitä söisivät päivälliseksi.

Millaisen tunnereaktion exän kuva aiheuttaa?

Tämän jälkeen tutkijat näyttivät jokaiselle osallistujalle kuvaa heidän entisestä kumppanistaan ja mittasivat kuvan aiheuttaman tunnereaktion EEG-käyrän avulla. Lisäksi osallistujia pyydettiin arvioimaan, kuinka positiivisesti tai negatiivisesti he suhtautuivat entiseen kumppaniinsa, ja kuinka paljon rakkautta tätä kohtaan he tunsivat. 

Kävi ilmi, että kaikilla kolmella selviytymiskeinolla oli vaikutusta, ja ne vähensivät merkittävästi ihmisten tunnereaktiota exän kuvaan.

Jokaisella strategialla oli kuitenkin hyvät ja huonot puolensa.

Näin taktiikat toimivat

Ex-kumppanin ajattelu negatiivisesti vähensi rakkauden tunteita, mutta teki mielialan kurjemmaksi. Niinpä tällä keinolla tuli ensin paha mieli ennen kuin mieliala muuttui paremmaksi.

Rakastavia väittämiä tankanneet ihmiset osoittivat pienempää tunnereaktiota exän kuvaan, mutta sillä ei ollut vaikutusta mielialaan tai siihen, kuinka paljon rakkautta he tätä kohtaan kokivat.

Huomion kiinnittäminen pois exästä vaikutti suuresti henkilön mielialaan ja vähensi tunnereaktiota kuvaan, mutta sillä ei ollut merkitystä sen kannalta, kuinka paljon hän koki rakastavansa entistä kumppaniaan. 

Käytännössä huomion kiinnittäminen muihin asioihin saa olon tuntumaan paremmalta, exän kritisoiminen saa rakastamaan tätä vähemmän ja rakastavat väittämät auttavat hyväksymään omat tunteensa. Niinpä koko kolmen taktiikan kokonaisuus voisi auttaa parhaiten.

Toipuminen vaatii aikaa

Tutkijat huomauttavat kuitenkin, että mikään taktiikoista ei ole nopea apu särkyneeseen sydämeen. Päästääkseen oikeasti yli erosta pitää antaa tunteiden haihtua hiljalleen.

Jos siis olet juuri eronnut, anna itsellesi aikaa toipua.

Kirjoita lista exän huonoista puolista. Anna itsellesi lupa tuntea mitä tahansa tunnetkin, ja tee paljon hauskoja asioita, jotta et miettisi exääsi.

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja