Tuhansia pentutehtailun seurauksena syntyneitä koiria myydään vuosittain: Saatetaan lääkitä piristeillä sairauksien peittämiseksi

Pentutehtailu paljastui karulla tavalla 0:20

Suomessa myydään vuosittain jopa tuhansia koiranpentuja, jotka ovat syntyneet pentutehtailun seurauksena. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) mukaan pentutehtailu tarkoittaa sitä, että nartulla teetetään pentuja sen ja pentujen terveydestä välittämättä siten, että pennuilla on tarkoitus tienata rahaa. SEY:n tietoon tulee vuosittain runsaasti tapauksia, jotka täyttävät pentutehtailun tunnusmerkistön.

– Tyypillisesti koirat ovat rotukoiria tai rotukoiran sekoituksia, joita myydään esimerkiksi verkon kauppapaikoilla tavallista halvemmalla, 500-600 eurolla, kertoo toiminnanjohtaja Kati Pulli Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitosta.

Kasvatettu rotukoiranpentu maksaa Suomessa noin tuhat euroa tai siitä ylöspäin. Ihmiset kuitenkin ostavat mielellään tätä halvempia koiria, ja yleensä pentutehtaillun koiran saa nopeasti ilman pitkiä odotusaikoja. Tässä piilee riskinsä.

Tyypillistä sisäsiittoisuus

Pentutehtailussa tyypillistä on sisäsiittoisuus eli koirat saattavat lisääntyä lähisukukaisten kanssa. Tämän takia niillä voi olla paljon perinnöllisiä sairauksia.

Tyypillinen sairaus on myös parvovirus eli hyvin tarttuva ripuli.

– Suomessa tätä vastaan rokotetaan, eikä virusta esiinny yleisesti ottaen juurikaan koiranpennuilla, paitsi näissä pentutehtailutapauksissa.

Monesti nämä pentutehtailun seurauksena syntyneet pennut kasvatetaan eri paikassa kuin myydään.

– Ne saattavat siellä kasvatuspaikoissa olla vielä terveitä, mutta saada sen tartunnan kuljetuspaikoissa muilta pennuilta tai likaisista kuljetusvälineistä. Pennun sairauden oireet tulevat hyvin pian esiin, kun se on päässyt uuteen kotiin. Voi olla myös, että pentua on lääkitty piristeillä ennen myyntiä, että se näyttäisi pirteältä ja normaalilta.

Koiraa ei pääse hakemaan asunnosta

SEY:n tietoon tulleet pentutehtailutapaukset ovat tyypillisesti rotukoiria tai rotukoirien sekoituksia, joita myydään edullisesti.

– Kun koiraa sitten mennään hakemaan kotiin, sitä ei pääsekään katsomaan asuntoon, vaikka on ollut tarkoitus. Yleensä ihmisillä herää jo siinä vaiheessa epäilyksiä, mutta koska kyseessä on suloinen pentu, jota ollaan hankkimassa, eivät varoituskellot soi tarpeeksi kovaa.

Pulli kertoo, että muutamassa päivässä koira voi mennä niin huonoon kuntoon, että se täytyy lopettaa.

– Tämän jälkeen myyjään ei enää saada yhteyttä.

Lue myös:

    Uusimmat