Tuberkuloosia sairastava, käännytyspäätöksen saanut turvapaikanhakija katosi perheineen – käännytystä vastustava seurakunta huolissaan – "Äärimmäisen suuri hätä ja huoli"

Lapsuus tuberkuloosin varjossa 25:13
Millaista oli lapsuus tuberkuloosin varjossa? Tuberkuloosin vuoksi kodistaan eristetty Maj-Lis Voutilainen kertoi tarinansa huhtikuussa 2016.

Porin Teljän seurakunta on huolissaan turvapaikkaa hakeneen perheen katoamisesta. Helsingin hallinto-oikeus on linjannut, että perhe palautetaan – isän keskeneräisistä tuberkuloosihoidoista huolimatta. Perheen tilanteesta kertoi ensimmäisenä Yle

– Emme kukaan tiedä, missä he ovat. Monella seurakuntalaisella on äärimmäisen suuri hätä ja huoli heidän hyvinvoinnistaan, kertoo Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala

Seurakuntalaisten viimeinen havainto nelihenkisestä perheestä parin viikon takaa helmikuun loppupuolelta, hiihtolomaviikon sunnuntailta. Samoihin aikoihin perhe sai hallinto-oikeudelta kielteisen päätöksen käännytyksen pysäyttämisestä. Vanhempien lisäksi perheeseen kuuluvat 6- ja 8-vuotiaat lapset. 

Perheen isä sairastaa tuberkuloosia, ja saa tautiin päivittäistä hoitoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tartuntataudin taltuttamiseksi tarvittaisiin vähintään kuusi kuukautta kestävä hoito. Huolellisesti toteutettuna hoidon tulokset ovat erinomaisia, THL kertoo.

Perheen isä puolestaan on saanut tuberkuloosiin hoitoa marraskuusta. Ylen tietojen mukana hoitojaksoa olisi jäljellä vielä yhdeksän kuukauden ajan. Perheen palautus puolestaan katkaisisi hoitosuhteen. 

Adressi sisäministeriöön

Seurakunta ei ole jäänyt perheen tilanteen suhteen toimettomaksi. Puhelimitse tavoitettu Huhtala kertoo olevansa matkalla luovuttamaan adressia perheen turvapaikkakäsittelystä sisäministeriöön. 

– Adressissa on mukana kymmenkunta lääkäriä, jotka vetoavat sisäministeriin, että isän hoito voitaisiin jatkaa loppuun maailman terveysjärjestön (WHO) suositusten mukaisesti, Huhtala kertoo. 

Voit lukea adressin kokonaisuudestaan tämän linkin takaa

WHO on suositellut, että turvapaikanhakijoita ei siirrettäisi maasta toiseen kesken tuberkuloosihoitojen. 

Huoli Dublin-sopimuksen vaikutuksista

Porin Teljän kirkkoherra Huhtala tutustui perheeseen viime heinäkuussa, kun seurakuntalainen toi perheen kirkkoherran luokse ja kertoi perheen kohtaamasta hädästä. 

Perheen kohtelu ei kohtaa myöskään Veera Hännikkälän oikeustajun kanssa. Lukiolainen oli mukana luovuttamassa adressia kirkkoherra Huhtalan kanssa. 

– Tosi epäreilu tilanne, seurakunnan toiminnassa mukana oleva Hännikkälä pohtii. 

Huhtala on nyt huolissaan Dublin-sopimuksen vaikutuksista perheen tilanteeseen.

– He pelkäävät, että heidät palautetaan Latviasta lähtömaahansa, jossa isä on ollut poliittisesti aktiivinen, ja jossa häntä on vankilassa kidutettu, Huhtala kertaa tilannetta.

Sopimuksen perusteella turvapaikanhakija voidaan palauttaa siihen maahan, jossa hänet on ensimmäiseksi rekisteröity turvapaikanhakijaksi. 

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat