Trumpin metallitullit ovat miljardin dollarin kivi USA:n isoimman autovalmistajan kengässä – potkut uhkaavat jopa 15 000 työntekijää

0:54

Maailman suurimpiin autovalmistajiin lukeutuva General Motors aikoo leikata valtavan siivun työvoimastaan. Se on ilmoittanut myös lopettavansa useiden mallien valmistamisen.

Kaupankäynti Yhdysvaltain suurimman autovalmistajan osakkeilla on keskeytetty toistaiseksi. General Motors ilmoitti eilen ryhtyvänsä merkittäviin leikkauksiin, joihin lukeutuvat joidenkin lähteiden mukaan jopa 15 prosentin vähennys sen koko työvoimasta sekä viiden tehtaan lakkauttaminen Pohjois-Amerikassa.

General Motors työllistää tällä hetkellä maailmanlaajuisesti noin 180 000 henkilöä, josta noin puolet Pohjois-Amerikassa. Lähtöpassit saattavat odottaa siis pahimmillaan lähes 15 000 amerikkalaista.

Kirveestä ovat saamassa myös useat automallit. Esimerkiksi Chevrolet Cruze, Cadillac CT6 ja Buick LaCrosse ovat käyneet kaupaksi niin heikosti, että GM katsoo parhaaksi lopettaa niiden tuotannon.

– Sopeutamme kapasiteettiamme markkinatilanteen mukaisesti, GM:n suomalaistaustainen toimitusjohtaja Mary Barra sanoo.

General Motors aikookin investoida sähköautojen sekä autonomisten autojen kehitystyöhön. Se uskoo, että tulevaisuus on myös yhteiskäyttöautoissa. Reutersin arviossa todetaan, että GM:llä on edessään pitkä ja kallis prosessi liiketoimintansa muuttamisessa.

Leikkausten takana on GM:n mukaan presidentti Donald Trumpin ulkomaiselle teräkselle lätkäisemät tullimaksut, jotka ovat aiheuttaneet yhtiölle jopa miljardin dollarin lisäkustannukset. 

Miljardin dollarin iskusta on puhunut aiemmin myös Ford – USA:n toiseksi suurin autovalmistaja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja