Trump haluaa Yhdysvaltain joukot pois Afganistanista jouluun mennessä

Joukkojen vetäminen Afganistanista on harvoja asioita, joista Trump ja Biden ovat yhtä mieltä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut Twitterissä haluavansa maansa joukot pois Afganistanista jouluun mennessä.

Tämän vuoden helmikuussa Yhdysvallat kertoi vetävänsä joukkonsa Afganistanista ensi vuoden kesään mennessä osana Taleban-sissiliikkeen kanssa tehtyä sopimusta. Trump näyttää siis haluavan nopeuttaa aikataulua.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvalloilla on Afganistanissa noin 8 600 sotilasta. Yhdysvaltain puolustusministeriö arvioi vielä syyskuun loppupuolella kotiutusten etenevän niin, että marraskuun loppuun mennessä joukkojen määrä Afganistanissa laskee alle 5 000 ihmisen.

Trump on luvannut irrottaa Yhdysvallat aseellisista konflikteista, joissa maa on mukana. Trump pyrkii toiselle kaudelleen marraskuun vaaleissa.

Joukkojen vetäminen Afganistanista näyttää olevan harvoja asioita, joista Trump ja hänen vastaehdokkaansa, demokraattien Joe Biden ovat yhtä mieltä. Biden yritti edistää vetäytymistä jo toimiessaan Barack Obaman varapresidenttinä. Bidenilta kysyttiin viime kuussa, tukeeko hän Trumpin linjaa vetää joukkoja Afganistanista ja Irakista.

– Kyllä. Mutta vain jos hänellä (Trumpilla) on suunnitelma siitä, miten hän aikoo toimia Isisin kanssa, Biden vastasi.

Jihadistijärjestö Isis on aktiivinen muu muassa Irakissa, Afganistanissa ja Syyriassa.

Aseleponeuvotteluissa kitkaa

Yhdysvaltain ja Talebanin helmikuisessa sopimuksessa sovittiin myös aseleponeuvotteluista sissiliikkeen ja Afganistanin hallinnon välillä. Ne ovat toistaiseksi edenneet erittäin kitkaisesti.

Sopimuksessa Taleban lupasi olla hyökkäämättä länsimaisia joukkoja vastaan. Lupaus on pitänyt, mutta järjestö on jakanut hyökkäyksiään maan hallinnon joukkoja vastaan.

Yhdysvaltojen joukkoja on ollut Afganistanissa vuodesta 2001 osana terroristijärjestö al-Qaidan vastaista taistelua. Talebanin ja al-Qaidan suhteet ovat olleet läheiset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja