Totuus terveysmyyteistä: Saako purukumin nielaista?

"Syö särkeä, se kasvattaa järkeä" tai "Älä mene ulos märällä tukalla, saat flunssan". Näitä tuttuja sanontoja kuulee jatkuvasti, mutta ovatko ne todenperäisiä? Lue, mitkä terveysmyytit ovat totta, ja mitkä ei.

Realsimple.com-sivusto selvitti totuuden terveysmyyteistä.

Älä mene ulos märällä tukalla, saat flunssan

Märkä tukka tuntuu kylmältä ulkona, mutta nuhakuumetta se ei saa aikaan. Lääkärit-ohjelmasta tuttu lastenlääkäri Jim Sears kertoo, ettei palelulla ja flunssan saamisella ole yhteyttä.

Englannissa tehtiin tutkimus, jossa vapaaehtoiset altistettiin flunssavirukselle. Sen jälkeen osa koehenkilöistä laitettiin märkinä kylmään hytisemään ja osa lämpimään odottelemaan.

Kylmissään olleet ihmiset eivät saaneet flunssia yhtään enempää kuin kuivatkaan.

Älä jätä leivän kuorta syömättä, se on täynnä vitamiineja

Vuonna 2002 saksalaiset tutkijat saivat selville, että leivontaprosessissa syntyy antioksidantteja, jotka ehkäisevät syöpää. Näitä antioksidantteja on leivän kuoressa kahdeksan kertaa enemmän kuin sen sisuksessa.

Kuoren syömistä tärkeämpääkin on kuitenkin se, että leipä on täysjyväviljasta leivottua. Söitpä täysjyväleivän sitten kuorineen tai ilman, se on ravintorikkaampaa kuin valkoisista jauhoista leivottu leipä.

Älä niele purukumia, se jää vatsaasi seitsemäksi vuodeksi

Purukumia ei kannata niellä, mutta jos vahinko sattuu, ei kannata huolestua. Purukumi ei tartu vatsalaukkuun, vaan nesteet kuljettavat sitä eteenpäin suolistossa. Niinpä se poistuu elimistöstä parin päivän kuluessa.

Älä katso kieroon tai silmäsi eivät palaudu

Silmätautiopin professori W.Walker Motley vakuuttaa, ettei kieroon katsominen vahingoita silmiä. Jos kuitenkin huomaat lapsen katsovan kieroon tahattomasti, se voi kertoa näön ongelmista.

Hikka lähtee säikäyttämällä

Säikähdys, hengityksen pidättäminen ja veden juominen väärinpäin ovat kotikonsteja hikan poistoon, joita ei ole tieteellisesti todistettu. Silti ne toimivat.

Yksi tapa on kuitenkin varmasti toimiva: Jo vuonna 1971 julkaistiin tutkimus, jonka mukaan hikottelevan ihmisen kannattaa niellä teelusikallinen sokeria. Tämä makea ratkaisu poisti hikan 19 tapauksessa 20:sta.

Syö särkeä, se kasvattaa järkeä

Alle viisivuotiailla lapsilla tämä sanonta todella pitää paikkansa. Kalat, etenkin rasvaiset kalat, kuten lohi, sisältävät paljon omega-3-rasvahappoja. DHA on yksi omega3-ryhmään kuuluva rasvahappo.

Etenkin ensimmäisinä elinvuosina aivot käyttävät DHA:ta kehittyäkseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että päivittäin nautitut hyvät rasvahapot edesauttavat lapsen kehitystä.

Kalaa vierastavat saavat hyviä rasvoja esimerkiksi avokadosta ja pähkinöistä.

Jokainen lapsi tarvitsee päivittäin monivitamiinitabletin

Monivitamiini ei ole haitaksi, mutta monien asiantuntijoiden mukaan ne ovat turhia, sillä myös nirsot lapset kasvavat ja kehittyvät normaalisti. Lastenlääkäri Scott W. Cohenin mukaan lapset saavat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, vaikka joskus vaikuttaisikin siltä, että he elävät ilmalla ja auringonvalolla.

Lämmin maito auttaa nukahtamaan

Maito sisältää pieniä määriä tryptofaania. Tryptofaani on aminohappo, joka auttaa nukahtamaan. Uniongelmiin erikoistunut lääkäri Michael Breus kuitenkin sanoo, että maitoa pitäisi juoda litroittain, jotta sillä olisi näkyvää vaikutusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja