Torju unohtelu – neljä helppoa vinkkiä

Vaikka unohtelu on yleistä varsinkin iän karttuessa, saattaa se olla ärsyttävää ja joskus jopa noloa.

Grandparents.com listasi lääketieteen tohtori Gary Smallin kanssa yleisimpiä unohteluun liittyviä tapauksia ja vinkkejä niiden ehkäisemiseksi.

Et osaa yhdistää nimeä kasvoihin

Tunnistatko kasvot, mutta nimi ei tule mieleen? Tällainen unohtelu on yleistä, mutta se saattaa aiheuttaa noloja tilanteita, kun et kehtaa kysyä henkilön nimeä.

Vinkki: Kun tapaat uuden ihmisen, koita liittää hänen nimeensä asioita, jotka kuvaavat henkilöä tai häneen liittyviä asioita. Esimerkiksi Mäkisen tavatessasi voit mielessäsi liittää hänet viereiseen mäkiseen tiehen. Tällaiset pienet sanaleikit voivat auttaa henkilön nimen muistamisessa.

”Se on ihan kielen päällä”

Joudut selittämään joitain kohtauksia elokuvasta, koska sen nimi on ”ihan kielen päällä”.

Vinkki: Kirjoita muistiin elokuvan tai kirjan nimi ja niin monta sitä kuvaavaa sanaa kun pystyt. Tällainen muistiharjoitus voi auttaa muistamaan elokuvan tai kirjan nimen seuraavalla kerralla paremmin.

Tavarat hukassa

Tavaroiden jättäminen paikkoihin, joita et enää muista, on yleinen ongelma. Hyvänä ohjeena on pitää tavaroita aina samassa, nille tarkoitetussa paikassa.

Vinkki: Jos et jostain syystä voi laittaa esimerkiksi avaimia tai lompakkoa sille kuuluvalle paikalle, sano ääneen itsellesi mihin laitat sen. Esimerkiksi laskiessasi avaimet yöpöydälle, sano ääneen: ”laitan avaimet yöpöydälle”.

Et muista ottaa tarpeellisia tavaroita mukaan

Jos unohdat ottaa esimerkiksi töihin tarpeellisia papereita tai eväitä mukaan, ratkaisuna voi olla kiireen hidastaminen.

Vinkki: Luo muistitottumuksia. Kalenteri kannattaa tarkistaa samaan aikaan ja samassa paikassa joka päivä. Ennen kuin lähdet kodistasi käy mielessäsi läpi, mitä mukanasi pitäisi olla ja mitä aiot tehdä.

Muistilla voi olla suuri vaikutus todistajalausuntoihin. Katso Huomenta Suomen video muistin muokkautuvuudesta.


Lue myös:

    Uusimmat