Tomaattien juhlaa!

Suomen suosituin vuoden vihannes tomaatti valmistautuu kesän juhliin. Kesän alkaessa tomaattien kulutus moninkertaistuu talvikuukausiin verrattuna. Salaatin lisäksi tomaateista voi valmistaa maistuvan ja kevyen kastikkeen erilaisten liha- ja kalaruokien kanssa nautittavaksi. Tomaattipohjainen kastike ei tarvitse liiemmin suurusteita tai kermaa. Maukkain kastike syntyy tuoreista kypsistä tomaattilohkoista, sipulista, yrteistä ja pippurista, joita kuullotetaan tilkassa öljyä paistinpannulla. Öljy-yrttiseoksella sivellyt tomaattipuolikkaat kypsyvät mehukkaiksi grillin lämmössä, jolloin ei tarvita erillistä kastiketta grilliruoan kera. Tuoreet tomaatit ovat hyviä raaka-aineita erilaisissa pataruuissa, keitoissa ja uuniruuissa. Kun satokausi on parhaimmillaan, kannattaa kypsänpunaisista tomaateista valmistaa herkullista kotiketsuppia talven varalle.

Oikea tyyppi oikeaan tarkoitukseen

Uudet tomaattityypit sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kirsikkatomaattien makeus ja aromikkuus tekevät näistä pienistä tomaateista karamellien veroista naposteluherkkua, joka maistuu varsinkin lapsille. Kirsikkatomaatit maistuvat sellaisinaan tai puolitettuina salaateissa. Näitä hiukan isommat cocktail-tomaatit ovat myös erityisiä makutomaatteja, mutta ne eivät ole aivan yhtä makeita kuin kirsikkatomaatit. Ne sopivat siten illanistujaistarjoiluihin esimerkiksi juustojen kanssa nautittaviksi. Cocktail-tomaatti on paras valinta grillivartaisiin kokonsa ja makunsa puolesta.

Tavallinen pyöreä perustomaatti, kuten muutkin tomaatit, on maukkaimmillaan huoneenlämmössä säilytettynä ja täysin kypsänä. Pihvitomaatit ovat perustomaattia miedompia ja ne sisältävät paljon kiinteää hedelmälihaa. Ne soveltuvat kaikkeen ruoanlaittoon ja ovat mainioita grillattavia tai paistettavia kiinteän koostumuksensa vuoksi. Edellä mainittujen tyyppien lisäksi tomaatteja on saatavina erivärisinä ja -muotoisina. Päärynä- ja luumutomaatit ovat yleisimpiä näistä. Niitä käytetään sellaisenaan naposteltavina tai salaateissa ja voileipäpöydissä syötävinä koristeina.

Lähes kaikkia tomaatteja; isoja, pieniä, keltaisia, oransseja, punaisia, pyöreitä, soikeita, päärynänmuotoisia ja niin edelleen on saatavilla ajoittain myös terttuina. Terttutomaateissa on aistittavissa tomaattien hyvä tuoksu, joka lähtee kannan vihreästä osasta. Muuten ne vastaavat käyttötarkoitukseltaan ja maultaan perusmuotojaan.

Terveyttä tomaateista

Hyvän maun lisäksi tomaatin ystävät voivat nauttia tomaatin terveyttä edistävästä vaikutuksesta. Jo pitkään on tiedetty, että tomaatit sisältävät terveyttä edistäviä aineita kuten A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, C-vitamiinia ja monia kivennäisaineita. Uusin terveyttä edistävä aine on karotenoideihin kuuluva ja tomaatille punaisen värin antava lykopeeni. Se toimii antioksidanttina ihmisen elimistössä suojaten soluja syöpämuutoksilta ja hidastaen verisuonten tukkeutumista. Lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetyistä tomaateista

Tomaatti-vinkki:

Kuorettomiksi kaltatut tomaatit maistuvat parhaiten keitoissa, kastikkeissa tai esimerkiksi kotitekoisessa ketsupissa. Kalttaus tehdään kiehuvassa vedessä. Ensin tomaatin kanta poistetaan teräväkärkisellä veitsellä kovertaen. Vastakkaiselle puolelle tehdään ristiviilto. Tomaatit upotetaan kiehuvaan veteen. Heti kun kuori alkaa irrota ristiviillon kohdalta, nostetaan tomaatit ylös ja laitetaan kylmään veteen jäähtymään. Tämän jälkeen kuoret on helppo irrottaa veitsellä ristiviillon kohdalta vetämällä. Tomaatit ovat nyt valmiita ruuanlaittoon. Kuoren alla olevasta paksusta sisäseinämästä voi halutessa valmistaa pieniä värikkäitä tomaattikuutioita esimerkiksi alkupalojen tai kastikkeiden koristukseksi. Näitä kuutioita ei kannata kypsentää, vaan ne on hyvä jättää purentakoviksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja