Suomen suosituin vuoden vihannes tomaatti valmistautuu kesän juhliin. Kesän alkaessa tomaattien kulutus moninkertaistuu talvikuukausiin verrattuna. Salaatin lisäksi tomaateista voi valmistaa maistuvan ja kevyen kastikkeen erilaisten liha- ja kalaruokien kanssa nautittavaksi. Tomaattipohjainen kastike ei tarvitse liiemmin suurusteita tai kermaa. Maukkain kastike syntyy tuoreista kypsistä tomaattilohkoista, sipulista, yrteistä ja pippurista, joita kuullotetaan tilkassa öljyä paistinpannulla. Öljy-yrttiseoksella sivellyt tomaattipuolikkaat kypsyvät mehukkaiksi grillin lämmössä, jolloin ei tarvita erillistä kastiketta grilliruoan kera. Tuoreet tomaatit ovat hyviä raaka-aineita erilaisissa pataruuissa, keitoissa ja uuniruuissa. Kun satokausi on parhaimmillaan, kannattaa kypsänpunaisista tomaateista valmistaa herkullista kotiketsuppia talven varalle.
Oikea tyyppi oikeaan tarkoitukseen