Tokion hurjien yleisurheilutulosten taustalla ainutlaatuinen tekijä – vuosien kehitystyön tulos hämmästyttää: "Kuin trampoliini"

Tokion olympialaisten yleisurheilukilpailuissa on nautittu lukuisista kovista tuloksista, jopa maailmanennätyksistä. Huippuvireisten urheilijoiden lisäksi yksi taustasyy on ollut äärimmilleen viritetty kilpailustadionin alusta.

Yleisurheilun kilpailualustaa on verrattu trampoliiniin. Kokemus on ollut joka tavalla uusi, sen vahvistaa myös alustan toimittaneen Mondon manageri ja edustaja Andrea Vallauri.

– Tokio sai uuden alustan. Meillä oli erityinen kunnianhimo tuoda tänne jotain erilaista, Vallauri kertoo New York Timesin mukaan.

Yli puolet viimeisen 20 vuoden aikana syntyneistä maailmanennätyksistä on ollut 12 olympiarataa suunnitelleen yhtiön käsialaa.

Uuden alustan tekeminen aloitettiin Torinon lähellä Italian Albassa sijaitsevalla tehtaalla kolme vuotta sitten.

Yhtiö testasi erilaisia kumityyppejä ja materiaaleja ennen kuin päätös kolmiulotteisen rakeen käyttämisestä tehtiin.

Tuloksena on pinta, joka on Vallaurin mukaan iskunvaimennuksen ja energian palautuksen näkökulmasta "kuin trampoliini". Prosessissa hyödynnettiin jatkuvasti myös itse urheilijoita, jotka seisoivat Vallaurin mukaan lopulta yksimielisesti lopputuloksen takana.

Vallauri kertoo 1,5 miljoonan dollarin arvoisen alustan tarjoavan urheilijoille jopa kahden prosentin edun. Kun puhutaan sadasosien marginaaleista, merkitys voi olla arvaamaton.

Huippunopea alusta ei ole kuitenkaan sopinut kaikille. Osa urheilijoista on raportoinut erilaisista kiputiloista suoritusten jälkeen. Kauden parhaansa sadalla metrillä juossut ranskalainen Jimmy Vicaut arvioi olympialaisten alustan kaltaisella pinnalla harjoittelun olevan liian vaarallista, sillä se voi helposti aiheuttaa erilaisia lihasvammoja.  

– Rata saa kehon tuntumaan kipeältä, etenkin seuraavana päivänä, Kanadan Gavin Smellie kertoi ja lisäsi joutuneensa muuttamaan harjoitteluaikatauluaan toipumisajan lisäämiseksi.

Alusta ei luonnollisesti ole ainoa syy tulosten kehittymisen taustalla. Juoksukenkien suorituskyvyn räjähdysmäinen kehitys ja jopa Tokion ankara helle ovat edesauttaneet ennätysten syntyä.

Tuloksia todella on syntynyt. Esimerkkeinä Karsten Warholmin ällistyttävä 400 metrin aitojen maailmanennätys ja naisten satasella kuusi alle 11 sekunnin kirmannutta naista.

– Pompun voi tuntea itse. Jotkut radat vain imevät pomppusi ja liikkeesi. Tämä rata sen sijaan uudistaa ne ja antaa palauttaa juoksijalle takaisin, naisten 400 metrin aituritähti Sydney McLaughlin kuvaili.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja