Suosituilla laihdutuslääkkeillä yhteys itsetuhoisiin ajatuksiin? Euroopan lääkevirasto selvittää

Laihdutuslääke Ozempicista on kasvanut maailmanlaajuinen puheenaihe. Millaisesta lääkkeestä on kyse ja kenelle se sopii? 9:36
Toimiiko laihdutuslääke kaikkien kohdalla? Katso videolta, mitä ylilääkäri Kirsi Pietiläinen ajattelee Hollywoodin Ozempic-huumasta.

Euroopan lääkevirasto on aloittanut tutkimuksen itsetuhoisten ajatusten ja suosittujen laihdutuslääkkeiden, kuten Ozempicin, yhteydestä lääkkeiden käyttäjillä. Tutkimus valmistunee marraskuussa.

Euroopan lääkevirasto EMA selvittää, onko suosituilla laihdutuslääkkeillä, kuten Ozempicilla, yhteyttä lääkkeen käyttäjien itsetuhoisiin ajatuksiin, kertoo CNN.

Virasto arvioi noin 150 ilmoitusta mahdollisesta itsensä vahingoittamsesta ja itsemurha-ajatuksista.

Tutkinta aloitettiin, kun säätelyviranomainen sai Islannin lääkevirastolta ilmoitukset kolmesta tapauksesta, jossa joko laihdutuslääke Ozempicin tai Saxendan epäiltiin aiheuttaneen sen käyttäjälle ajatuksia itsensä vahingoittamisesta tai itsemurhasta. 

Ozempicia käytetään tyypin 2 diabeteksen hoitoon sekä painonpudotukseen. Saxenda on tarkoitettu vain ylipainon hoitoon. 

EMA:n mukaan ei ole vielä selvää, ovatko laihdutuslääkkeet aiheuttaneet nämä tapaukset vai ovatko ne yhteydessä potilaiden perussairauksiin tai muihin tekijöihin.

Lääkkeiden valmistaja Novo Nordisk kommentoi lääkkeitä koskevaa tutkintaa CNN:lle 10. heinäkuuta 2023, jolloin yhtiö ilmoitti, että potilasturvallisuus on heidän ykkösprioriteettinsa, ja että kaikki lääkkeisiin liittyvät haittavaikutusilmoitukset otetaan erittäin vakavasti.

Saxendan reseptitiedoissa eroja Euroopassa ja Yhdysvalloissa

EMA huomauttaa, ettei itsemurhakäyttäytymistä tällä hetkellä mainita sivuvaikutuksena lääkkeiden Euroopan unionin tuotetiedoissa.

Sen sijaan Yhdysvalloissa Saxendan reseptitietoihin sisältyy suositus seurata lääkkeen käyttäjää masennuksen tai itsemurha-ajatusten varalta ja kehotus lääkkeen käytön lopettamisesta, jos näihin viittaavia oireita ilmaantuu.

Aikuisilla tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa yhdeksän lääkkeen käyttäjää yli 3 300:sta ilmoitti itsemurha-ajatuksista. Lumelääkettä saaneista yli yksi 900:sta ilmoitti itsemurha-ajatuksista.

Tämän lisäksi Saxendan käyttäjistä yksi aikuinen on lääkemääräystietojen mukaan yrittänyt itsemurhaa lääkkeen käytön aikana. Lapsille tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa puolestaan yksi Saxendan käyttäjä kuoli itsemurhaan 125:sta tutkitusta. 

Lääkemääräystiedoissa kuitenkin kerrotaan, ettei tietoa ollut riittävästi osoittamaan syy-yhteyttä Saxendan ja itsemurhien tai itsemurhayritysten välillä.

Lähteet: CNN

Lue myös:

    Uusimmat