Timantit pyörittävät nyt Kiinan taloutta - ja samalla maailmankin

Kiinalaiset keskiluokkalaiset morsiusparit pyörittävät nyt maailmantaloutta, sillä he ostavat timanttisormuksia ikuisen rakkautensa merkiksi. Kiinan timanttimarkkinat ovat jo maailman toiseksi suurimmat Japanin jälkeen. Kiinan timanttikaupan arvo oli viime vuonna 1,96 miljardia euroa, mutta kohoaa alkuvuoden myynnin mukaan arvioituna tänä vuonna jopa 2,67 miljardiin euroon.

Arviolta 14 miljoonaa paria avioituu Kiinassa tänä vuonna ja heistä ainakin 30 prosenttia eli 4,2 miljoonaa paria ostaa timanttisormuksen. Timanttien menekki kasvaa muissakin kaupungeissa kuin vain Pekingissä ja Shanghaissa, joissa perinteisistä luksuskoruliikkeistä mm. Cartier, Bulgari ja Tiffany ovat olleet jo kauan näkyvästi esillä.

- Niin kauan kuin ihmiset haluavat mennä naimisiin, niin kauan he haluavat todistaa timanteilla, että heidän rakkautensa kestää ikuisesti. Kun tulen vanhaksi, voin katsoa timanttisormustani ja muistaa hyvät vanhat ajat. Timantit eivät koskaan muutu, timanttiostoksilla ollut nuori morsian Shao Rongwen kertoi uutistoimisto AP:lle.

Timanttien nettikauppa kukoistaa

Koska kaikkien keskiluokkalaistenkaan kiinalaisten tulot eivät riitä upeiden timanttien ostoon, nettikauppa kukoistaa, koska sieltä saa timanttejakin halvemmalla ja koska erilaisia maksujärjestelyjä on kehitelty. Esimerkiksi alan pioneeriyritys ZBird.com lupaa timantit jopa 40-50 prosenttia halvemmalla kuin kaupoissa.

Usein timantteihin tutustutaan ensin netissä, sitten käydään nettikaupan oikeassa kaupassa jossakin suuressa kaupungissa ja lopuksi kaupat tehdään netissä.

- Kun meidän vanhempamme menivät naimisiin, heillä oli tv ja pesukone. Nyt timanttisormus on välttämätön hankinta ennen häitä - muun omaisuuden ja auton lisäksi, kertoo Xu Lei, ZBird.com-nettiliikkeen toinen perustaja ja johtaja.

Valtaosa kiinalaisten ostamista timanteista kaivetaan Etelä-Afrikasta, Venäjältä tai Kanadasta ja hiotaan ja kiillotetaan jalokivikeskuksissa esimerkiksi Antwerpenissä, Tel Avivissa tai Mumbaissa. Kiina kuitenkin kehittää koko ajan myös omaa timanttiteollisuuttaan.

(MTV3 - AP)

Lue myös:

    Uusimmat