TikTok on nuorten keskuudessa mielettömän suosittu: He ovat sovelluksen tunnetuimpia suomalaiskasvoja!

Tältä näyttää hypersuosittu TikTok-sovellus 0:40
Tältä näyttää hypersuositut videot TikTok-sovelluksessa.

Tänä päivänä monelta nuorelta löytyy puhelimistaan TikTok-niminen sovellus. Se on todella suosittu ympäri maailmaa. Nyt Suomessakin nuoret ja jopa aikuiset käyttävät sitä päivittäin. 

TikTok on sovellus, johon ladataan ihmisten tekemiä 15 sekunnin videoklippejä. Käyttäjä voi tykätä videoista, kertoa kommenteissa oman mielipiteensä ja seurata omaa suosikki"tiktokkaajaansa".

Jotkut varmasti muistavat Musical.ly-sovelluksen, jonka kiinalainen yhteisö osti viime vuoden kesällä. Tästä syntyi TikTok.

For You on sovelluksen erikoisin ominaisuus. Monet käyttäjät laittavat erilaisia videoita päästääkseen sovelluksessa for youhun.  Jos video pääsee sinne, monet muut sovelluksen käyttäjät näkevät sen. Silloin tulee paljon näyttökertoja ja tykkäyksiä – eli käyttäjästä tulee TikTok-julkkis. 

TikTokin avulla kuuluisaksi 

Sovelluksesta voi tulla riippuvaiseksi, sillä sinne tulee koko ajan uusia videoita ja trendejä. Sovellus ehdottaa sen tapaisia videoita, mistä itse joskus tykkäsi. Niitä katsoessa käyttäjä ei välttämättä huomaa ajan kulua

"Tiktokkeja" eli videoklippejä on sovelluksessa loputtomasti. Sovelluksen käyttäjät voivat kuluttaa jopa 14 tuntia viikossa videoklippien katsomiseen. Monet tekevät tiktokkeja päästäkseen videoiden kautta kuuluisiksi, pitääkseen kivaa kavereiden kanssa tai ikuistaakseen hetkiä.

Videoiden tekemisessä voi käyttää paljon luovuutta, ja niitä on hauskaa tehdä, kertovat nuoret.

Jannica on suomalainen TikTok-julkkis

Jannica Sherry on yksi kuuluisimmista TikTok-videoiden tekijöistä Suomesta. 18-vuotiaalla Jannicalla on melkein 200 000 seuraajaa TikTokissa ja 37 000 seuraajaa instagramissa.

Hänen videoklippinsä ovat pääsääntöisesti lipsync-videoita, eli hän puhuu ja näyttelee videolla toisten ihmisten äänellä. Ääni voi olla otettu jostakin elokuvasta, laulusta tai biisistä. Jannican kuuluisin ja tykätyin video on keräännyt 2,5 miljoonaa näyttökertaa ja 380 000 tykkäystä.

– Latasin TikTokin oikeestaan vitsinä, mutta nopeasti huomasin, miten aloin tykkäämään siitä, kertoo Jannica.

Jannica tekee enimmäkseen klippejä vain huvin vuoksi.

– Löysin kivoja ääniä, joita aloin käyttää. Alussa tein enemmän meikkivideoita, mutta videoiden tyyli muuttui nopeasti yleisön ideoiden myötä.

TikTok oli Jannicalle aluksi ajanvietettä, mutta kun yleisö koko ajan kasvaa, hän alkoi miettiä sosiaalisen median vaikuttajaa ammatikseen tulevaisuudessa.

– Totta kai se ei ole yhtä traditionaalista elämää, mutta jos on mahdollisuus siihen, niin miksei ottaisi sitä? Otan videoni vakavasti ja suunnittelen ne kunnolla ennen kuin julkaisen ne. Siinä on enemmän työtä kuin voisi kuvitella.

Jannican ensimmäinen video julkaistiin 12. heinäkuuta 2019. Jannicalla oli ollut sovellus vasta hetken, kun hän jo kolmannen videon aikana alkoi saada enemmän huomiota sekä tykkäyksiä. 

– Se oli häkellyttävää, mutta todella jännittävää. Muistan, että heräsin, ja videollani oli yli 20 tuhatta näyttökertaa. En kyllä uskonut silmiäni. Asiat menivät siitä vain hullummaksi, mutta se on ollut todella hauskaa, kertoo Jannica. 

 

Miljoonia näyttökertoja

Sari Aalto on kuuluisa vatsastapuhuja, joka tekee hauskoja, lyhyitä klippejä TikTokiin nukkehahmojensa kanssa. Sarin seuraajien määrä ylitti lähiaikoina miljoonan. Sarin kuuluisinta videoklippiä on katsottu yli 17 miljoonaa kertaa. 

– Päädyin tekemään TikTokeja, kun fanini suostuttelivat minua kokeilemaan sovellusta 1,5 vuotta sitten. Ajattelin silloin, että mitä ihmeen järkeä vatsastapuhujan on tehdä lipsync-videoita? kertoo Sari. 

– Päätin kuitenkin kuvata pari klippiä omaan humoristiseen tyyliini nukkehahmojeni kanssa, ja videoni alkoivat saada nopeasti huomiota. Nykyään tililläni on yli miljoona seuraajaa ympäri maailman! Olen aivan rakastunut sovellukseen ja postaan 2-4 videota viikossa.

TikTok on Sarille ensisijaisesti hauskaa ajanvietettä. Videoita kuvatessa voi unohtaa hetkeksi arjen velvollisuudet ja vain irrotella sekä pelleillä sydämensä kyllyydestä.

– Huumori on elämäni suola ja sokeri, ja juuri tästä syystä luulen TikTokin olevan niin suosittu sovellus maailmalla. Totta kai TikTok on minulle myös erinomainen tapa markkinoida itseäni esiintyvänä taiteilijana; olen yrittäjä, ja tienaan elantoni esiintymällä erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomen, Sari sanoo.

Sari on myös tehnyt muutamia kaupallisia yhteistöitä TikTokissa. Sarin mukaan yritysten kiinnostus sovellusta kohtaan on kovassa nousussa tällä hetkellä.

– Aloin postata videoita TikTokiin (silloiseen Musical.lyyn) noin 1,5 vuotta sitten. Muistan elävästi erään illan, kun keikkapaikan takahuoneesta postaamani video rupesi leviämään kovalla vauhdilla, ja tuijottelimme ystävieni kanssa monttu auki hirveällä vauhdilla kasvavia näyttökertoja, Sari muistelee.

Sarin mukaan juuri se seikka tekee TikTokista niin hauskan: kuka tahansa voi kuvata videon, joka voi nousta valtavaksi viraalihitiksi. 

Tik tokkeja tehdään omasta elämästä 

Mikael Rissasen tiliä TikTokissa seuraa yli 45 000 ihmistä. Kuuluisin TikTok-video sai yli 300 tuhatta näyttökertaa ja noin 25 tuhatta tykkäystä. Mikael tekee temppu- ja tanssivideoita, mutta hänen tilillään on laaja valikoima myös muunlaisia videoita. 

– Päädyin tekemään videoita serkun ja isoveljen innostamana. Videoiden helppo tekeminen ja jakaminen antoivat lisäpotkua videoklippien tekemiseen, Mikael sanoo. 

Mikael tekee videoita omasta elämästään. 

– Oli aivan mieletön fiilis aluksi, kun ihmisiä alkoi kiinnostaa minun TikTokit. Ja nimenomaan minun elämä. Ihmisten tsemppaavat ja positiiviset kommentit sytyttivät minut kokonaan, kertoo Mikael. 


Jutun kirjoittaja Sofia Osipova oli MTV Uutisissa TET-harjoittelussa. Hän käy Kuitinmäen koulua Espoossa.

Lue myös:

    Uusimmat