Tiina Raevaara: Masentuneen ihmisen maailma muuttuu jähmettyneeksi

Kirjapiiri-ohjelman kuudennessa jaksossa vierailleen Tiina Raevaaran uusimman kirjan päähenkilö kärsii elämänjanoa syövyttävästä masennuksesta. Millaista lähes vieraasta aiheesta kirjoittaminen on kirjailijalle itselleen?

Kirjailija Tiina Raevaaran,33, tuoreimmassa romaanissa Hukkajoki sukelletaan nenästä pitelemättä menetyksen tuskan sekä ihmismielen haavoittuvuuden syövereihin.

– Luulen, että kirjani kertoo siitä, että vaikka ihmiset olisivat poissa tai kuolleita, he ovat silti vahvasti läsnä muiden ihmisten ajatuksissa. Vaikka he ovatkin poissa, he vaikuttavat muiden elämään – he voivat vaikuttaa jopa paljon enemmän, kuin läsnäolevat henkilöt, Raevaara kertoo.

Teoksen päähenkilö on tyttöystävänsä vuosia sitten mystisesti kadottanut Joona, joka kärsii masennuksesta – henkilöhahmon on vaikea nähdä tarkoitusta elämällään.

Miten kirjailija pystyi kirjoittamaan masentuneen silmin?

– Tavallaan se oli vaikeaa, koska itse en ole kärsinyt muuta kuin hetkellisistä ahdistuksista. Tuttavapiirissäni on masentuneita ihmisiä ja olen yrittänyt päästä siihen maailmaan sisään, millä tavalla masentunut katsoo elämää kuoren alta. Kaikki muuttuu kivettyneeksi ja jähmettyneeksi, Raevaara kuvailee.

Rönsyilevämpää kirjoitustyyliä kokeillut kirjailija kertoo olevansa vahvasti tunnekirjoittaja, joka lähestyy vaikeita aiheita metaforien ja vertausten kautta.

– Ajattelen ja tutkiskelen aina vaikeita asioita, kuten juuri tuollaisia henkisiä tiloja, joita en itse ole kokenut. Metaforien avulla pyrin saamaan aiheisiin sellaista konkreettisuutta, että lukija pystyisi samaistumaan niihin. Suurin osa lukijoistakaan ei ole kokenut masennusta. Samojen ongelmien parissa liikkuu sekä kirjoittaja että lukija, Raevaara summaa.Rönsyilevän riemukasta, tummaa ahdistusta

Filosofian tohtori Tiina Raevaaran mukaan hänen uusimman teoksensa kirjoittaminen oli samalla sekä riemukasta ja ihanaa, että ajoittain myös ahdistavaa. Tummavetinen Hukkajoki virtaa tummien aiheiden äärellä.

– Välillä minua on ahdistanut, että miksi ihmeessä minun pitää kirjoittaa tällaisista aiheista ja minkä takia kirjani henkilöt joutuvat käymään näin rankkoja asioita läpi. Miksi laitan heidät tällaisiin tilanteisiin? Raevaara pohtii ääneen.

– Toisaalta minusta tuntuu, etten ole koskaan nauttinut niin paljon kirjoittamisesta. Kirjan kerronta ja tarina ovat rönsyileviä. Oli suunnattoman hauskaa kirjoittaa sellaista tekstiä, missä saa mennä minne tahansa ja voi tapahtua mitä tahansa.

Kenen itseään intensiiviseksi, intohimoiseksi ja ahdistuneeksi kirjoittajaksi kuvaileva kirjailija toivoisi lukevan mystisen Hukkajoen?

– Totta kai sitä aina toivoo, että teokseni on suunnattu mahdollisimman monelle. Välillä tuntuu, että kirjoihini ovat tarttuneet fantasiaa ja epärealistista kirjallisuutta lukeneet ihmiset. Toivoisin, että myös uusi lukijakunta uskaltaisi tarttua tähän, Raevaara vinkkaa.

Lue myös:

Katso Kirjapiirin kuudes jakso: Vieraina Sofi Oksanen ja Tiina Raevaara

Lue lisää Kirjapiirissä nähtävien kirjailijoiden haastatteluita:


AVA

Teksti: Katri Koskinen

Kuvat: AVA, Teos

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja