Tietyt tilanteet kesällä "voivat häiritä lomailua" – näin varaudut

Palovammoja ja pistoksia – näin hoidat kesän haaverit 7:39
KATSO MYÖS: Palovammoja ja pistoksia – näin hoidat kesän haaverit.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, kuinka kesällä kannattaa varautua erilaisiin tilanteisiin. Lue, kuinka varaudut automatkalle, helteeseen ja mökkeilyyn.

Syksyllä kehotettiin varautumaan syysmyrskyihin tai sähkökatkoihin, mutta ei kesälläkään kannata unohtaa hyvää varautumista. 

– Kesälläkin voi sattua tilanteita, joihin kannattaa varautua. Kesämyrsky, helle ja ruuhkautunut juhannusliikenne voivat häiritä lomailua ja kesäfiilistä, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) varautumisen asiantuntija Essi Kulju toteaa tiedotteessa.

Miten varautua automatkaan kesällä?

Automatka voi keskeytyä rengasrikkoon tai hidastua juhannusruuhkassa. Jos autosta ei löydy ilmastointia, voi kuumassa autossa olla tuskaista odotella apua tai liikeen sujuvoitumista – ainakin siinä tapauksessa, että on unohtanut varautua.

Varaa autoon siis juomavettä ja eväitä, ja tarkista jo ennen matkaa ensiapulaukun tilanne, muistuttaa SPEK.

Helteisen automatkan tauot kannattaa pitää varjossa tai muussa viileässä tilassa.

Varmista, että bensa riittää.

Älä koskaan jätä lapsia, vanhuksia tai eläimiä pysäköityyn ajoneuvoon helteellä. Toimi näin, jos näet lapsen tai lemmikin kuumassa autossa. Lue myös, kuinka koiran ylipäätään tulisi matkustaa autossa

Miten varautua helteisiin?

Helle tekee olon tukalaksi ja aiheuttaa myös terveyshaittoja. Lämpöhalvaus vaanii kuumalla säällä. 

Mistä tiedät, kärsitkö nestehukasta? Juttu jatkuu videon jälkeen.

Helppo ihotesti paljastaa, juotko tarpeeksi vettä 0:30
Helppo kikka paljastaa nestehukan.

Juo vettä pitkin päivää ja juo jo ennen kuin janottaa. Vesi on paras janojuoma. Alkoholi ja kofeiini kuivattavat elimistöä.

On hyvä myös syödä, vaikkei olisi nälkäkään. 

Pukeudu kevyesti, ja vältä kuumia paikkoja ja auringonpaistetta.

Yksin elävien, iäkkäiden ja pitkäaikaissairaiden sukulaisten ja ystävien vointia on hyvä tarkistaa pitämällä heihin yhteyttä.

Miten varautua mökillä?

Muista myös vinkit kodin viilennykseen!

Mökillä kotivara kannattaa säilyttää paikassa, jossa jyrsijät eivät voi tehdä tuhojaan.

Olennainen osa mökin kotivaraa on vesi. Monella mökkipihalla ei ole kaivoa, joten vesikanistereita kannattaa varata tarpeeksi – myös mökkivieraita ajatellen. Vaikka kaivo löytyisikin, on hyvä varautua tilanteeseen, jossa kaivo lakkaa toimimasta sähkökatkon takia, sen vesi saastuu tai kaivoon pääsee pintavettä tai kaivo kuivuu. Ahkeralle mökkeilijälle varautuminen onkin tuttua kauraa.

– Mökillä varautuminen saattaa olla jopa paremmalla tolalla kuin kotona. Siellä ruokahankintoja ja vesivarastoja mietitään pidemmälle ajalle, jos kauppa on kaukana, Kulju huomauttaa.

Vesikanisterien lisäksi mökille on hyvä varata hyvin säilyvää ruokaa, jota voi syödä sellaisenaan tai valmistaa ilman sähköä. Aika ajoin kannattaa käydä läpi kotivararuokien päiväykset.

Mökillä monella hyvin varautuneella saattaa jo olla paristoradio. Kannattaa hankkia myös uusia pattereita radiota ja palovaroittimia varten.

Toimiva palovaroitin on osa mökillä varautumista. Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päiväys? Juttu jatkuu videon alla.

Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon 0:38
Palovaroittimen varoitusäänen toimivuuden osaa moni tarkistaa – se tapahtuu testinappia painamalla. Mutta mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä?

Ovathan mökin ensiaputarvikkeet ajan tasalla? 

– Jos saat ongenkoukun sormeen tai palovamman grillistä, olet paljon onnellisempi, jos se ensiapulaukku löytyy valmiiksi mökiltä, Kulju sanoo.

Kato videolta, mitä ensiapulaukusta olisi hyvä löytyä

Nämä ensiaputaidot pitäisi osata mökillä ja retkellä 8:54
Mitkä ensiaputaidot pitäisi osata mökillä ja retkellä? Entä, mitä ensiapulaukusta tulisi löytyä?

Lähde: SPEK

Lue myös:

    Uusimmat