Poliisilta tarkat ohjeet: Toimi näin, jos näet lapsen tai koiran kuumassa autossa

Helsingin poliisilaitos muistuttaa, että lasta tai lemmikkiä ei saa jättää kuumaan autoon.

Ikkunan jättäminen raolleen ei estä lämpötilan nousua.

– Ruotsin kennelliiton tutkimuksen mukaan auton sisälämpötila saattaa nousta aurinkoisessa parinkymmenen asteen lämpötilassa tunnin aikana 50 asteeseen. Lämpimänä hellepäivänä lämpötila voi kohota jopa 80 asteeseen.

Mikäli huomaat, että kuumaan autoon on jätetty lapsi tai eläin, eikä ilmastointi vaikuta olevan päällä, toimi näin (poliisin ohjeet):

Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Mikäli auto olisi parkkeerattu esim. kaupan eteen, pyydä infopisteen henkilökuntaa ystävällisesti kuuluttamaan asiasta kaupassa. Kannattaa kysellä myös ihmisiltä lähettyviltä tietävätkö he missä auton omistaja tai avainten haltija on.

Jos auton avaimen haltijaa ei löydy, ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla 112. Ota rekisterinumero ylös ja kirjaa muistiin myös päivämäärä ja kellonaika.

Hätätapauksessa olet myös itse oikeutettu pelastamaan eläimen tai ihmisen kuumasta autosta. Lähestyvän lämpöhalvauksen merkkejä sekä ihmisillä että eläimillä ovat yleensä sekavuus ja tajunnan tason lasku. Jos ihminen tai eläin ei reagoi tai vaikuttaa paniikkiselta, eikä auton ilmastointi vaikuttaisi toimivan ja lämpö autossa nousisi uhkaavasti, olet rikoslain 4 luvun 5 § mukaan oikeutettu rikkomaan auton ikkunan ja pelastamaan kuumassa autossa jumissa olevan. Tällainen pakkotila on kuitenkin se viimeinen keino. Ota ensin yhteyttä hätäkeskukseen – he neuvovat mitä tehdä. Mikäli myös hätäkeskus neuvoisi päätymään tällaiseen ääritilanteeseen, riko se ikkuna joka on mahdollisimman kaukana lapsesta tai eläimestä.

Lähde: Helsingin poliisilaitos

***

Näin kauan aikuinen kestää kuumassa autossa.

3:52

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja