Mainos

Tietopaketti rintaliiveistä

Rintaliivit, nuo naisen komeuden ylläpitäjät ja suojelijat. Vaikka rintaliivit ovat osa arkipäivää, on naisten todella vaikea ostaa oikean kokoiset liivit. Lue, miten rintaliivit keksittiin ja miten löydät oikean kokosi.

Rintaliivit ovat nykyisin normi lähes jokaiselle suomalaiselle naiselle. Harva on kuitenkaan perillä siitä, että rintaliivit ovat käyneet pääasiassa viimeisen sadan vuoden aikana läpi monta erilaista kehitysversiota. Tutkimusten perusteella naiset eivät myöskään osaa ostaa itselleen sopivia rintaliivejä, sillä kassalle päätyy monasti liian pienet ja ahdistavat liivit.

Tuhansia vuosia vanha keksintö

Teollisesti valmistetut rintaliivit täyttivät tänä vuonna 96 vuotta. Rintaliivien historia juontaa juurensa kuitenkin huomattavasti pidemmältä ajalta. Epäillään, että kreetalaiset prostituoidut olisivat ensimmäisenä käyttäneet jonkinlaisia rintaliinoja ja nahkakorsetteja. Näiden avulla he nostivat povensa puvun ulkopuolelle. Aikakausi oli tuolloin noin 2 500 eKr. Arkeologit löysivät vuonna 2004 Kiinasta tuhat vuotta vanhat rintaliivit. Kullanväriset silkistä valmistetut rintaliivit ovat kuin nykyiset rintaliivit.

Ranskan kuninkaan Henrik II:n puoliso Katariina de’ Medici (1519–1589) sitoi itselleen tiukan vyötärön vuonna 1550. Tämän firenzeläisen mahtisuvun perheenjäsenen tempauksesta syntyi korsettimuoti, joka jatkui aina vuoteen 1907 saakka.

Life-lehden mukaan ensimmäiset rintaliivit keksi pariisilainen korsetintekijä Herminie Cadolle vuonna 1889. Hän leikkasi korsetin kahtia ja kauppasi näitä kaksiosaisia alusasuja. Hän kutsui niitä nimellä soutien-gorge, joka tarkoittaa nykyisin samaa kuin rintaliivit. Vuonna 1893 newyorkilainen Marie Tucek keksi rintaliivit, jotka olivat kevyet ja suunniteltu käytettäväksi asusteiden alla. Hän selitti keksintönsä olevan rintojen tukijat, jossa oli erilliset kupit molemmille rinnoille, olkanauhat sekä kiinnityshakaset. Ne olivat rakenteeltaan, materiaaliltaan sekä käyttötarkoitukseltaan kuin nykyiset modernit rintaliivit.

Vuonna 1898 Ebenezer Murraysai patentin kehittämilleen rintasuojille, joiden tarkoituksena oli tukea, suojata sekä lämmittää rintoja. Vuonna 1913 Marie Perillat sai patentin tuotteelleen, jota hän kutsui nimellä brassiere. Brassiere on alkujaan ranskalainen sana, joka 1600-luvulla tarkoitti kehollista. Perillatin keksimän välineen tarkoitus oli litistää naisen rinnat muodikkaasti rintakehää vasten.

Samaisena vuotena Mary Phelps Jacobs, joka mainitaan usein rintaliivien kehittäjänä, solmi kaksi silkkinenäliinaa yhteen ja kiinnitti niihin olkaimet. Jacobs sai omille rintaliiveilleen patentin vuonna 1914. Hiukan tämän jälkeen hän perusti pienen neulomon, jossa hän valmisti keksintöään. Yritys ei kuitenkaan menestynyt niin hyvin kuin Jacobs oletti ja hän myi patenttioikeudet Connecticutissa sijaitsevalle Warner Brothers Corset Companylle 1 500 dollarin hintaan. Yhtiö tienasi keksinnöllä seuraavan 30 vuoden aikana yli 15 miljoonaa dollaria.

Vuonna 1928 venäläinen immigrantti Ida Rosenthal jaotteli naiset rintojen mukaan ja teki erikokoisia liivejä. Hän suunnitteli liivejä myös teineille ja imettäville naisille. Kuitenkin vuonna 1935 Warner Brothers Corset Company loi pohjan nykyaikaiselle kuppikokojärjestelmälle. Samaisena vuonna brassiere-nimestä alettiin käyttää slangisanaa bra, joka lopulta jäi yleiseen käyttöön.

Ensimmäiset bikinit esiteltiin Pariisissa vuonna 1946 ja vuonna 1948 Frederick’s of Hollywood lanseerasi maailman ensimmäiset push-up-liivit. Vuonna 1959 Du pont ja Warner toivat markkinoille lycran, joka on yhä edelleen käytetyin elastaanimateriaali rintaliivien valmistuksessa.

Vuonna 1968 feministit pitivät rintaliivejä esteenä tasa-arvolle. Rintaliivit koettiin sekä henkisesti että fyysisesti tukahduttavina. Feministien polttaessa rintaliivejä, englantilainen alusasuvalmistaja Gossard lanseerasi ensimmäiset Wonderbra-liivit.

Rintaliivien ostaminen

Tilastojen mukaan naisten on erittäin vaikeaa ostaa sopivia rintaliivejä. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen perusteella 80 prosenttia naisista käyttää vääränkokoisia rintaliivejä. On arvioitu, että nainen kuluttaa liivien ostamiseen aikaa noin 40 minuuttia. Ammattilaiset huomauttavat, että liivit ovat oikean kokoiset, kun nainen ei oikeastaan tunne niiden olemassaolo. Huomionarvoinen seikka liivejä ostaessa on se, että rintojen koko vaihtelee kuukautiskierron, menopaussin, imetyksen, raskauden ja puberteetin vuoksi. Myös e-pillereiden käyttö saattaa aiheuttaa muutoksia rintojen kokoon.

Ei siis ole mikään ihme, että sopivien liivien ostaminen on välillä hankalaa.

Naisten, jotka eivät tiedä tarkalleen omaa kuppikokoaan, kannattaa toimia seuraavan ohjeen mukaan. Ensin mitataan rinnanympärys rintojen korkeammalta kohdalta. Sen jälkeen mitataan ympärys rintojen alta. Rintojen alta mitattu koko kertoo rintaliivien ympärysmitan ja näiden kahden mitatun ympärysmitan erotus vastaavasti kuppikoon. Mitat ovat kuitenkin suuntaa antavia.

Mikäli rinnanympärysten erotus on:

10–11 senttimetriä, on kuppikoko AA

12–13 senttimetriä, on kuppikoko A

14–15 senttimetriä, on kuppikoko B

16–17 senttimetriä, on kuppikoko C

18–19 senttimetriä, on kuppikoko D

20–21 senttimetriä, on kuppikoko DD

22–25 senttimetriä, on kuppikoko E

26–28 senttimetriä, on kuppikoko F

Oikean kokoiset liivit löytyvät aina ammattilaisen opastuksella. Naisen kannattaakin satsata itseensä ja ostaa ainakin joskus liivit myymälästä, josta saa kunnon asiantuntevaa palvelua.

MTV3/Helmi

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.