Mainos

Tieto-Finlandia ruokateollisuuden avaajalle

Tieto-Finlandia-palkinnon saa tänä vuonna Elina Lappalainen kirjastaan "Syötäväksi kasvatetut, Miten ruokasi eli elämänsä".

Kuuden finalistin joukosta voittajan valitsi eläkkeellä oleva päätoimittaja Janne Virkkunen. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Vuonna 1984 syntynyt Lappalainen on tiettävästi nuorin tieto-Finlandian saanut.

Valinta kuvaa hyvin viimeaikojen suurta kiinnostusta eläinten kasvatuksen eettisiin periaatteisiin ja kuluttajien haluun tietää ruokansa alkuperästä. Lappalainen kertoo juuri tämän takia päättäneensä tehdä esikoiskirjansa.

– Kuluttajille suunnattuja yleistajuisia kirjoja suomalaisten tuotantoeläinten elämästä ei löytynyt, siksi kirjoitin sellaisen, sanoo Lappalainen kirjan esipuheessa.

Kiihkotonta tietoa

Lappalaisen raportti lihan kasvattamisesta Suomessa on saanut kiitosta kiihkottomuudestaan.

Toimittajat - se on myös Lappalaisen päätyö - tarttuvat yleensä eläintenkasvatukseen ongelmien kautta. Eläinsuojelujärjestöjen salaa kuvaamat videot kärsivistä eläimistä päätyvät sensaatiouutisiksi. Tämän takia Lappalaisenkin oli ylipuhuttava tilanhoitajia, ennen kuin pääsi ruohonjuuritasolle - ja tässä ihan konkreettisesti.

Maatalouden arkitodellisuus on Lappalaiselle tuttua jo lapsuudesta, jos ei äidinmaidosta niin sedän lehmienmaidosta saatuna. Suloisten vasikoiden, porsaiden ja kananpoikasten kasvamisen katsominen herkistää ja niiden päätyminen teurastamolle on sen ensi kertaa tajuavalle hätkähdyttävää.

Lappalainen onnistuu monien mielestä olemaan tasapuolinen.

– Tunsin lukiessani ihailua kirjoittajan määrätietoisuutta ja ammattitaitoa kohtaan, sanoo palkinnon antanut Virkkunen puheessaan.

Kirjasäätiö on määritellyt palkinnon reunaehdot seuraavasti: "Tieto-Finlandia –palkinto voidaan myöntää ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.