Mainos

Tiesitkö tämän salamoista? Vältä myös suihkua

Salamat ovat aiheuttaneet tänä kesänä yhden kuolemaan johtaneen ja kahden ihmisen loukkaantumisen.

Ukonilman lähestyessä kannattaa mennä rakennuksen suojiin tai autoon. Avoimilla paikoilla myös puusto tarjoaa suojan. 

– Turvallisinta on kotona, varsinkin jos koti on maadoitettu. Sisälläkin kannattaa välttää ikkunoita, sähkölaitteiden käyttöä ja tulisijoja. Suihkuakaan ei kannata käyttää, koska salaman isku voi tulla myös vesijohtoa pitkin. Myös auto on turvallinen, mikäli siinä ei ole kattoluukkua, kertoo tutkimusharjoittelija Peter Ukkonen Ilmatieteenlaitokselta.

Puuston suojaan aukealla

Tasaiset aukeat maastot ovat vaarallisimpia, koska ihminen erottuu maastosta. Jos ukonilma pääsee yllättämään aukealla paikalla, eikä lähistöllä ole rakennusta tai autoa, kannattaa turvaa hakea puuston läheisyydestä.

– Puun alle ei saa mennä, mutta kannattaa asettua puun korkeutta vastaavalle etäisyydelle ja mennä kyykkyyn, kertoo Ukkonen. 

Myös rannalta ja vedestä kannattaa poistua ensimmäiset jyrähdykset kuullessaan.

– Uiminen on hyvin vaarallista, ihminen erottuu vedenpinnasta ympäristöstä korkeampana ja salama voi iskeä. Jos taas salama iskee rannalle, se hakeutuu veteen, koska se johtaa hyvin sähköä. Silloin salama ei välttämättä enää ole voimakas, mutta se voi olla riittävän iso, että voi viedä tajunnan ja voi hukkua, kertoo Ukkonen.

30 sekunnin aikaraja

Kun ukkosen havaitsee nousevan kohti, kannattaa hakeutua sisätiloihin.

– Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kun leimahduksesta on kulunut puoli minuuttia, on hyvä hakeutua sisätiloihin, sillä seuraava isku voi osua jo lähelle. Ja viimeistään silloin kun tukka nousee pystyyn. Ukkospilven alla sähkökenttä on voimakas ja karvat voivat nousta pystyyn. Se voi olla merkki siitä, että on riski saada salamanisku, sanoo Ukkonen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.