Suurimmalla osalla suolistosyöpään sairastuneista on yksi näistä kolmesta oireesta

Suolistosyövät yleistyvät väestön ikääntymisen ja epäterveellisten elintapojen vuoksi. Suurella osalla sairastuneista oireet näkyvät vessareissulla.

Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä, mikä tekee taudista Suomen kolmanneksi yleisimmän syöpämuodon rinta- ja eturauhassyöpien jälkeen.

Suolistosyöpien ilmaantuvuus on nousussa väestön ikääntymisen mutta myös epäterveellisten elintapojen vuoksi. Valtaosa tapauksista todetaan yli 65-vuotiailla, mutta pelkkä ikä ei sairastumiselta suojaa. Tutkimuksissa on havaittu suolistosyöpien yleistyneen myös nuorilla aikuisilla.

Yksi suolistosyövän hoidon keskeisistä haasteista on taudin varhainen toteaminen. Mitä aikaisemmin syöpä havaitaan, sitä parempi on taudin ennuste.

Tällä hetkellä suolistosyövän seulontoihin kutsutaan 60–68-vuotiaat. Ulosteen veritestillä tehdyn seulonnan on havaittu vähentävän kuolleisuutta suolistosyöpään. Veri ulosteessa on yksi vaaranmerkeistä, joita ei pidä sivuuttaa seulontaiän ulkopuolellakaan. Huomiota kannattaa kiinnittää myös muihin muutoksiin vessareissuillaan.

Suolistosyövän oireet – pidä silmällä näitä!

Suolistosyöpä on usein varhaisvaiheessaan lähes oireeton. Oman suolensa toiminnan tunteminen ja katseen luominen pönttöön silloin tällöin auttaa havaitsemaan mahdolliset vaaranmerkit ajoissa.

Yhdistyneen kuningaskunnan julkinen terveydenhuoltojärjestelmä National Health Service kertoo, että 90 prosentilla suolistosyöpään sairastuneista on yksi seuraavista oireista:

  • veri ulosteessa ilman muita peräpukamien oireita, kuten kutinaa tai ärsytystä
  • pitkään jatkunut muutos suolen toiminnassa, kuten ripuli tai löysät ulosteet
  • aina syömisen jälkeen iskevät vatsakivut, epämukava olo ja turvotus.

Edellä mainitut oireet johtuvat useimmiten jostain muusta kuin syövästä. NHS kehottaa ihmisiä hakeutumaan tutkimuksiin, jos vatsavaivat jatkuvat yli kolme viikkoa. Ulosteessa esiintyvän veren alkuperä on aina selvitettävä.

Muita suolistosyövän vaarasta kertovia hälytysmerkkejä ovat anemiasta johtuva hengenahdistus, kalpeus ja huimaus, laihtuminen ja ruokahalun heikentyminen. Suolistosyöpä leviää useimmiten maksaan ja keuhkoihin, jolloin etäpesäkkeet ovat oireettomia tai vähäoireisia.

Moni syöpä on alkuvaiheessaan oireeton tai vähäoireinen. Videolla kerrotaan, milloin oireilusta pitää huolestua. Artikkeli jatkuu videon alla.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Katso video: Tällaisia ovat huolestuttavat oireet.

Suolistosyövän ehkäisy

Etäpesäkkeitäkin lähettäneestä suolistosyövästä voi parantua. Lisäksi itse tautiin sairastumisen todennäköisyyttä voi omilla elintavoillaan pienentää.

Länsimainen passiivinen elämäntapa epäterveellisine ruokavalioineen on todettu suolistosyövän riskitekijäksi. Paljon punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuituja syövien kannattaa muuttaa lautasensa sisältöä kasvispainotteiseen ruokaan, sillä hedelmien ja vihannesten suuri määrä ravinnossa voi suojata sairastumiselta.

Säännöllinen liikunta, ylipainon välttäminen, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen pienentävät henkilön riskiä sairastua suoliston ja monen muun elimen syöpiin.

Artikkeli on uusinta helmikuulta 2022.

Onko joku syöpä erityisen tappava? Syöpälääkäri kertoo, että haastavia syöpiä on useita:

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Kaikista syövistä on olemassa vaikeita muotoja. Myös rintasyöpään kuolee Suomessa ihmisiä, osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat