Tutkimus: Ihmiskehon "unohdettu elin" voikin auttaa pienentämään syöpäriskiä

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
KATSO MYÖS: Mikä on tappavin syöpä? Asiantuntija vastaa: "Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita"

Kateenkorva ei ole aikuisille lainkaan hyödytön, vihjaa seurantatutkimus.

Tutkimuksen mukaan "unohdettu" kateenkorva saattaa olla aikuisille hyödyllisempi kuin aiemmin on luultu. Tutkimus kateenkorvan toiminnasta julkaistiin The New England Journal of Medicine -lehdessä, kertoo IFLScience.

Mikä on kateenkorva?

Kateenkorva on ihmiselle välttämätön immuniteetin kehittymisen kannalta. Se sijaitsee rintaontelossa rintalastan takana. 

Kateenkorva on suurimmillaan syntymän aikaan ja lapsuudessa, mutta iän myötä se kutistuu. Toisinaan se poistetaankin esimerkiksi sydänleikkausten yhteydessä. Kateenkorvan poistoa kutsutaan tymektomiaksi.

Aiemmin on uskottu, että kateenkorvan toiminta hiipuu aikuistumisen myötä, eikä kateenkorvaa ole pidetty aikuiselle kovinkaan tärkeänä. 

Tutkimuksen mukaan elimellä voi kuitenkin olla yllättävän tärkeä tehtävä. Tutkimuksessa havaittiin, että aikuisilla, joiden kateenkorva oli poistettu, oli lähes kolminkertainen riski kuolla mistä tahansa syystä viiden vuoden sisällä. Syöpäriski oli myös kohonnut. 

"Havaitsimme, että kateenkorvaa ehdottomasti tarvitaan terveydellisesti"

Tutkimuksessa oli mukana 1 146 potilasta, joilta kateenkorva on poistettu leikkauksessa, sekä saman verran ihmisiä, joille oli tehty samantapainen leikkaus ilman kateenkorvan poistoa. 

– Havaitsimme, että kateenkorvaa ehdottomasti tarvitaan terveydellisesti. Jos sitä ei ole, riski kuolla ja sairastua syöpään ainakin tuplaantuu, tutkimusta tehnyt David T. Scadden kommentoi Massachusetts General Hospitalin tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan 7,4 prosenttia tymektomia-potilaista sairastui syöpään viiden vuoden sisällä; kontrolliryhmässä luku oli 3,7 prosenttia. Jos kateenkorva oli poistettu, syöpä oli myös muun muassa aggressiivisempi ja toistui useammin.

Tutkimus oli havainnoiva, joten se ei kyennyt osoittamaan syy-seuraussuhdetta kateenkorvan ja potilaiden terveystilanteen välillä. Tuloksella voi kuitenkin olla kliinistä merkitystä. Esimerkiksi autoimmuunisairauksissa kateenkorvan poisto voi olla välttämätöntä, mutta tymektomiaa ei kenties tulisi lainkaan tehdä kevyemmistä syistä. 

– Kateenkorvan poiston seurauksia tulisi huolellisesti pohtia, kun sen poistoa harkitaan, Scadden summaa.

Katso myös: Rasva voi kertyä vatsaan tai reisiin, mutta onko paikalla väliä? Ylilääkäri kertoo terveysvaikutuksista

Miten rasva vaikuttaa eri puolilla kehoa? Ylilääkäri kertaa vaikutukset 9:47
 Keskustelemassa Painoklinikka.fin ylilääkäri André Heikius.

Lue myös:

    Uusimmat