Käärijä auttoi toteuttamaan parantumatonta syöpää sairastavan Mikaelan, 8, suuren unelman – kokemus ylitti kaikki odotukset: "Niin hyväsydäminen tyyppi"

Neuroblastoomaa sairastavan Mikaelan pappa Kalevi kertoo tytön unelmasta, jonka toteuttamisessa auttoivat We4you-hyväntekeväisyysjärjestö ja muusikko Käärijä.

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 20.8.2023. We4you-järjestö kertoi Instagramissa 2.12.2023 Mikaelan siirtyneen hiljaisesti ja rauhassa ajasta ikuisuuteen.

8-vuotiaan Mikaelan suuri unelma kävi toteen, kun hän pääsi tapaamaan idolinsa Käärijän. Tapaamisen järjestämisessä avitti We4you-hyväntekeväisyysjärjestö, joka toteuttaa vakavasti sekä parantumattomasti sairaiden lasten ja nuorten unelmia sekä toiveita.

Mikaelan pappa Kalevi kuvailee MTV Uutisille Mikaelan olevan aurinkoinen ja eloisa tyttö, mamman, papan ja Tommi-sedän elämän valopilkku. Mikaela on Kalevin pojan tytär, mutta asunut pienestä pitäen isovanhempiensa huomassa.

Mikaela sairastaa neuroblastoomaa, joka on Kaikki syövästä -verkkosivuston mukaan lasten yleisin aivojen ulkopuolella sijaitseva kiinteä syöpä. Tyttö sai ensimmäisen neuroblastooma-diagnoosin ollessaan vasta pari-kolme-vuotias, ja sitä seurasivat rankat hoidot Helsingin lastensairaalassa.

– Melkein pari vuotta olimme lähes koko ajan osastolla sairaalassa. Sitten saimme puhtaat paperit, Kalevi kertaa.

Syöpä pysytteli poissa parin vuoden ajan, kunnes Mikaelan lääkärit kertoivat karuimmat mahdolliset uutiset. Jo kertaalleen nujerrettu neuroblastooma oli uusiutunut ja aggressiivinen, eikä sitä voida enää parantaa. Onko yhteistä aikaa jäljellä kuukausia vai vuosia? Siihen lääkäritkään eivät osaa antaa vastausta.

Jäljellä olevasta yhteisestä ajasta, kuinka paljon sitä ikinä onkaan, on päätetty ottaa kaikki irti. Siinä Mikaelaa ja hänen perhettään on auttanut edellä mainittu We4you-järjestö, josta sairaalan henkilökunta vinkkasi heille.

Alexandra Procopén vuonna 2013 perustaman We4you-järjestön ideana oli alun perin tukea vähävaraisia perheitä. Vuonna 2017 järjestön toimintaan tulivat mukaan myös ensimmäiset parantumattomasti sairaiden lasten unelmat.

Koronan alkaessa järjestön toiminta koki jälleen muutoksia, ja nykyisin se keskittyy tukemaan vakavasti ja parantumattomasti sairaita lapsia ja nuoria ja toteuttamaan heidän viimeisiä unelmiaan.

– Lapsi tai nuori saa kolme toivetta, ja lähdemme niiden toiveiden perusteella toteuttamaan heidän unelmiaan. Usein yksi toiveista on ulkomaan matka, julkisuuden henkilön tapaaminen, yksityiskeikka tai jotain vastaavaa, Procopé kertoo MTV Uutisille.

Järjestö pyörii pääasiassa yksityisten ihmisten lahjoituksilla, joiden avulla mahdollistetaan lasten unelmien toteuttaminen. Sydäntä särkevimmissä tapauksissa We4you järjestää myös esimerkiksi hautajaiskeräyksiä auttaakseen lapsensa sairaudelle menettäneitä perheitä.

Apua tarvitsevat perheet voivat olla yhteydessä We4you-järjestöön sen verkkosivuilta löytyvän lomakkeen kautta. Useimmissa tapauksissa, esimerkiksi juuri Mikaelan kohdalla, sairaalasta kuitenkin otetaan yhteyttä Procopéen. Tähän mennessä järjestö on pystynyt auttamaan jokaista siihen yhteyttä ottanutta perhettä.

"Ei olisi voinut paremmin mennä"

Mikaelan kolmesta toiveesta on tähän mennessä toteutettu kaksi. Kesä-heinäkuun taitteessa hän pääsi perheensä kanssa Muumimaailmaan ja kahdeksi yöksi Naantalin kylpylään.

– Mikaela oli vähän apaattinen ennen tätä Muumimaailma-reissua. Tietysti hän vaistoaa, Mikaela tietää olevansa sairas, mutta hän ei tiedä, että se johtaa pahimpaan mahdolliseen. Hän selvästi piristyi Muumimaailma-reissun jälkeen ja on ollut paljon eloisampi sen jälkeen. Neitiin on ihan selvästi tullut virtaa, Kalevi kertoo.

Seuraavaksi oli vuorossa hartaasti toivottu, jännittävä Käärijä-päivä, joka koitti sunnuntaina 6. elokuuta. Tuolloin artisti esiintyi Porin Kirjurinluodossa järjestetyssä Minispere-tapahtumassa, jonne saapuessaan koko Mikaelan seurue sai heti alkajaisiksi artistipassit kaulaansa. Tyttö pääsi seuraamaan Käärijän keikkaa lavan reunasta käsin, ja lähettipä artisti hänelle jopa lentosuukon kesken keikan.

– Neiti oli aika otettu siitä, Kalevi nauraa.

Mikaelan ja isovanhempien kanssa Minisperessä olleen Alexandra Procopén mukaan Käärijä tiimeineen oli heti mukana, kun hän otti artistin manageriin yhteyttä Mikaelan unelman tiimoilta. Procopé kertoo, että esimerkiksi artistipassit ja backstagelle pääsy tulivat hänellekin yllätyksenä, sillä niistä ei oltu sovittu etukäteen, vaan kaikki oli järjestetty Käärijän ja tapahtuman puolelta. 

– Siellä oli tosi hienosti järjestetty kaikki. Meillä oli paikalla oma artistikontti, jonne tuotiin herkkuja, ja saimme odottaa siellä keikan alkua. Sen jälkeen meidät ohjattiin lavalle, ja Mikaela sai sinne oman tuolin. Se oli niin liikuttavaa. Mikaela ei ollut uskoa todeksi, että Käärijä on hänen edessään ihan oikeana ihmisenä, Procopé kertaa.

Keikan jälkeen koitti h-hetki, Käärijän tapaaminen. Mikaela oli ottanut mukaansa yhden pehmoleluistaan, pienen vihreän nallen, jonka hän antoi artistille halaamisen yhteydessä. 

Kalevi kertaa tapaamista ja ylistää sitä, miten hienosti Käärijä kohtasi Mikaelan.

– Ei olisi voinut lämminhenkisempi olla. Käärijä oli kyllä niin hyväsydäminen tyyppi meidän silmissämme, ei olisi voinut paremmin mennä, hän kehuu.

– Tämä oli kyllä niin upea juttu, hän huokaa.

Syyskuun alussa toteutuu Mikaelan kolmas unelma, matka Pariisiin ja Disneylandiin. Lennot ja hotelli on jo varattu, ja Mikaela sekä pappa, mamma ja Tommi-setä pääsevät lentämään kohteeseen business-luokassa nauttien.

Joulukuun 27. päivä Mikaela täyttää 9 vuotta. Samana päivänä syntymäpäiväänsä viettää myös Kalevi-pappa, joka kuvaa pikkuneidin olleen aikoinaan hänen 50-vuotislahjansa. Tässä vaiheessa yksikään hetki ei ole itsestäänselvyys, ja eteenpäin mennään nyt päivä kerrallaan. Lääkäri ei ole tällä hetkellä asettanut Mikaelalle rajoituksia, eli tyttö saa mennä, tehdä ja puuhastella oman jaksamisensa mukaan.

– Jos me (Mikaelan 9-vuotispäivään) asti yhdessä päästään, niin järjestämme kyllä melkoiset synttärit sitten, Kalevi sanoo.

6-vuotias Veeti sairastaa parantumatonta syöpää – nyt perhe valmistelee pojan saattohoitoa:"Pelkkä ajatus repii sydämeni kappaleiksi" 6:32
Katso myös:  Parantumattomaan syöpään sairastuneen 6-vuotiaan Veetin perhe kertoi MTV Uutisille pojan saattohoidon valmistelemisesta vuonna 2021. Veeti menehtyi läheisten ympäröimänä 1.9.2021.

Lue myös:

    Uusimmat