Ennen kuin menette naimisiin, kysykää toisiltanne nämä 12 kysymystä

Alttarille astelee yhä harvempi – onko avioliitossa järkeä? 6:20
KATSO MYÖS: Mitä hyötyä naimisiin menosta käytännössä on? Sosiologian professori vastaa.

Parisuhdeasiantuntijoiden mielestä tietyt asiat pitäisi käydä läpi ennen naimisiin menoa.

Oletko aikeissa seilata avioliiton satamaan? Today-sivuston haastattelemat asiantuntijat kehottavat sinua kysymään seuraavat kysymykset kumppaniltasi ennen papin aamenta.

– Rajojen asettaminen on vaikeimpia puolia pitkässä romanttisessa suhteessa, kertoo parisuhteisiin erikoistunut psykologi David Helfand Today-sivuston haastattelussa.

– Voi olla tuskallista sanoa rakkaalle ”ei”, joten olisi hyvä, jos sinulla olisi jonkin verran tietoa siitä, mikä on hänen näkemyksensä tulevaisuudesta ja muista elämän ydinarvoista ennen kuin sitoudut häneen.

1. Mitkä asiat auttavat sinua rentoutumaan?

Tulevaisuudessa eteen voi tulla hyvinkin kuormittavia aikoja. Helfand suosittelee selvittämään, millä tavoin toinen kykenee rentoutumaan. 

– Jos tiedät, mikä auttaa häntä lievittämään stressiään, voit joko muistuttaa häntä siitä tai auttaa häntä löytämään samankaltaisia vaihtoehtoja, joita hän ei ole ehkä tullut ajatelleeksi, Helfand sanoo.

Jos esimerkiksi kumppanisi tapaa rentoutua vaahtokylvyssä tunnelmallisesti valaistussa kylpyhuoneessa, valmistele se hänelle.

2. Mitkä asiat saavat sinut tuntemaan olosi rakastetuksi?

Pariterapeutti Laura Silversteinin mukaan on tärkeää tietää, mitkä asiat saavat kumppanisi tuntemaan, että häntä rakastetaan. Siten voit tarjota hänelle sitä, mitä hän kaipaa.

– Kerro myös itse hänelle, mitkä asiat saavat sinut kokemaan niin, hän lisää.

Uhkaako tylsä arki parisuhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä. Juttu jatkuu videon alla.

Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä:"On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa" 2:34
Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä antoi vinkkinsä MTV Uutiset Livelle.

3. Mikä on meidän rahatilanteemme?

Raha-asiat saattavat tuoda ryppyjä rakkauteen. Psykologi Holly Battey suositteleekin puhumaan näistä asioista ennen avioitumista. Paljonko meillä on tuloja ja paljonko velkaa? Entä miten jaamme vastuun raha-asioista?

Battery kertoo raha-asioiden olevan yksi yleisimpiä eroon johtavia tekijöitä. Naimisiin mentäessä tulisi olla kartalla toisen tilanteesta.

Batteyn lisäneuvo on se, että mikäli omien raha-asioiden hallinta tuntuu liian vaikealta, kannattaa kääntyä neuvontaa ja apua tarjoavien tahojen puoleen.

4. Mitä todella traumaattista olet kokenut elämässäsi?

Psykologi David Helfand kertoo, että traumat muokkaavat meitä. 

– Voit paremmin ymmärtää, miksi kumppanisi on sellainen kuin on, kun tiedät, mitkä kokemukset ovat olleet hänelle todella kamalia, hän sanoo.

Useimmat meistä reagoivat asioihin, jotka muistuttavat menneestä traumasta peräisin olevia tunteita. Voit paremmin ymmärtää toista, kun tiedät koettelemukset, joita hän on käynyt läpi.

5. Missä menee sinun yksityisyytesi raja?

Psykoterapeutti Amy Morin suosittelee juttelemaan siitäkin, missä teidän kummankin mielestä menee yksityisyyden raja: missä määrin mielestänne vaikkapa sosiaalisten median tilien salasanat sekä aiemmat ystävyys- ja seurustelusuhdeasiat ovat kummankin omia asioita?

6. Miten ratkaiset erimielisyydet?

Jokainen meistä käsittelee riitatilanteet omalla tavallaan. Pariterapeutti Laura Silversteinin mukaan ihminen saattaa helposti sortua ajattelemaan, että hänen oma tapansa ratkoa konfliktit on ainoa oikea ja muut vääriä. Silverstein suosittelee tutustumaan erilaisiin tapoihin käsitellä riitoja, jolloin näkee niiden hyötyjä ja huonoja puolia. Siten voidaan löytää lähestymistapa, joka sopii juuri teille.

7. Mikä on lähisukulaisten rooli elämässämme?

Lähisukulaisten, kuten vanhempien ja isovanhempien, läsnäolo arjessa voi aiheuttaa hiertäviä tilanteita. Joku saattaa ajatella, että omat vanhemmat ovat tervetulleita kylään joka viikko ja heiltä toivotaan paljon neuvoja ja lapsenvahtiapua. Toiselle tällainen saattaa olla kauhistus. Psykoterapeutti Morin suositteleekin pareja juttelemaan siitä, missä kummankin mielestä menee sopiva raja.

Pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? Juttu jatkuu videon alla.

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

8. Mitä asioita et missään tapauksessa voi hyväksyä?

Naimisiin mentäessä toivotaan yleensä suhteen kestävän hamaan loppuun saakka. Battey kehottaa kuitenkin jokaista olemaan rehellinen sekä itselleen että kumppanilleen sen suhteen, mitkä asiat voivat oikeasti johtaa eroon. 

– On tärkeää määrittää rajat suhteenne ympärille, samoin kuin rikkomuksen seuraukset.

Mikäli kuvioissa on sellaisia asioita kuin päihderiippuvuus, kehottaa Battey ihmisiä olemaan pohtimaan asiaa ajan kanssa ja olemaan rehellisiä omien tunteidensa suhteen.

9. Miten olemme yhdessä erillisinä ihmisinä?

Romanttinen parisuhde tarjoaa elämänkumppanin, joka on tukenasi niin ilojen kuin surujen hetkellä. Pariterapeutti Silversteinin mukaan on toisaalta tärkeää muistaa, että olette kaksi itsenäistä ihmistä, joilla on elämää myös parisuhteenne ulkopuolella.

Silverstein suosittaa jatkamaan omien harrastusten ja ystävyyssuhteiden vaalimista kuin myös omien tavoitteita kohti pyrkimistä. Miettikää myös, miten voitte vahvistaa sidettänne vuosien kuluessa.

– Tällä tavalla voit suunnitella sitä, miten jaatte elämänne ja menestytte kumpikin yksilöinä, hän sanoo. 

10. Miten jaamme kotityöt?

Tätä keskustelua ei kannata välttää, ohjeistaa Battey. Muuten se saattaa muodostua vuosikausia vaivaavaksi ongelmaksi.

– Monet onnettomassa avioliitossa olevat naiset katkeroituvat, koska joutuvat tekevän suurimman osan kotitöistä, Battey sanoo.

– Ne pitäisi jakaa reilusti ja kummankin vahvuuksien mukaan, hän uskoo.

Ennen naimisiinmenoa on hyvä luoda perusta työnjaolle kotona. Päättäkää, kuka laittaa, ruokaa, hoitaa tiski, pyykit ja sijaa vuoteet. Mikäli mahdollista, Battey suosittelee harkitsemaan siivoojapalveluita.

11. Onko minussa jokin asia, joka huolestuttaa sinua?

Tämä kysymys voi tuntua odottamattomalta, mutta Morinin mukaan se kannattaa kysyä. Hän uskoo, että sillä avataan ovi palautteenannolle ja keskustelulle vaikeista aiheista.

12. Millainen yhteinen näkemys tulevaisuudesta meillä on?

Battey sanoo, että kumppaneiden tulisi aina olla menossa ikään kuin samaan suuntaan. Hän kehottaa pohtimaan, mitä asioita sinä haluat vaikkapa viiden ja kymmenen vuoden päästä. Näin varmistatte, että olette samalla sivulla asioiden suhteen. 

– Pariskunnat, joilla on yhteisiä tavoitteita, pysyvät todennäköisemmin yhdessä.

Joskus voi olla hyvä kääntyä parisuhdeterapeutin puoleen näissä asioissa, jotta ei tulisi töyssyjä keskustelussa.

KATSO MYÖS: Näin mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen.

Mitä mykkäkoulun pitäminen tekee parisuhteelle? 1:54
Psykoterapeutti Lotta Heiskanen ja Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru kertovat, miten mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen.

Lähde: Today

Lue myös:

    Uusimmat