Yli 20 vuotta naimisissa ollut terapeutti kertoo yhden asian, mitä ei koskaan tee parisuhteessa

Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit 1:18
Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit.

Amerikkalainen pariterapeutti kertoi TODAY-sivustolle, miten hän miehensä kanssa toimii pitääkseen avioliittonsa kunnossa – ja mitä tekoa ammattilainen välttelee viimeiseen asti.

Mikäli parisuhteen haluaa kukoistavan ajan kulumisesta ja vastoinkäymisistä huolimatta, täytyy molempien osapuolten olla sitoutuneita rakkauden vaalimiseen.

Parisuhdeterapeutti Sinead Smyth vannoo pienten arkisten tekojen nimeen satunnaisten lomamatkojen sijaan. Päivittäiset keskustelut, aito läsnäolo, pienet ystävälliset teot, kiitollisuuden ilmaisu sekä viikoittaiset treffit ovat ammattilaisen omia keinoja ylläpitää hyvää virettä parisuhteessaan.

Pariterapeutti välttelee harkitsemattomia purkauksia

Smyth on ollut miehensä kanssa naimisissa 22 vuotta. Vuosien mittaan eteen tulee väistämättä vastoinkäymisiä ja riitoja. Näissä tilanteissa Smyth välttelee viimeiseen asti harkitsemattomia tunteidenpurkauksia.

Sen sijaan, että hän laukoisi mieleensä pulpahtavat asiat heti ääneen, pariterapeutti vetää riitatilanteessa hetken henkeä. Tunteiden käydessä kuumina kommentit voivat tuntua herkästi syyttelyltä, eikä kritisointi välttämättä tee palvelusta parisuhteelle. Monesti riidan aikana sanotut sanat kirpaisevat syvältä, sillä ne kohdistuvat itsetuntoon.

Smyth kertookin odottavansa ainakin muutaman sekunnin ennen kuin kertoo ajatuksensa kumppanilleen. Tauon aikana hän tulee usein siihen tulokseen, ettei asiaa ole välttämätöntä sanoa ollenkaan.

Miten mykkäkoulun pitäminen vaikuttaa parisuhteeseen? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä mykkäkoulun pitäminen tekee parisuhteelle? 1:54
KATSO VIDEO: Näin mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen.

Myös suomalaiset terapeutit ovat liputtaneet aikalisän puolesta. Hyvän keskusteluympäristön luomiseksi voimakkaimpien tunnekuohujen kannattaa antaa tyyntyä. Kun tunteet käyvät kuumina, ei ajatus kulje kovin selkeästi ja kyky kokea myötätuntoa heikkenee.

Pitkissä parisuhteissa tietyt riidanaiheet saattavat toistua. Smythin mukaan on tärkeää ymmärtää, että ihmiset ovat erilaisia. Toisinaan on parasta tyytyä myöntämään, ettei kaikissa asioissa yhteisymmärrystä löydy. Tutkimuksissa onkin havaittu, että onnelliset parit hyväksyvät sen, ettei kaikesta voi koskaan olla samaa mieltä.

Riidoilla on tehtävänsä

Maton alle ongelmia ei kannata tyystin lakaista, sillä siellä niiden on tapana kasvaa. Vaikeista asioista kannattaa lähteä keskustelemaan rakentavasti itsensä kautta ja kertoa kumppanille, mitä itse kaipaa ja tarvitsee.  

Riidoilla on tehtävänsä parisuhteessa, sillä ne opettavat kumppaneita kestämään turhautumista, kuuntelemaan toisen tunteita sekä pääsemään yli erimielisyyksistä.

Vuorovaikutus parisuhteessa vaalii liittoa kestämään hankalienkin aikojen läpi.

Lue myös:

    Uusimmat