Asiantuntijat kertovat, kuinka vahvistat parisuhdettasi parissa minuutissa

Kuinka parisuhdetta ja mielenterveyttä hoidetaan yhdessä? 9:31
Miten lisätä hyvinvointia ja onnea parisuhteessa? Katso keskustelu videolta.

Uutisaamussa vierailleet Parisuhdekeskus Katajan asiantuntijat kertoivat, miten pariskunnat voivat arjessaan vaalia sekä rakkauttaan että mielenterveyttään.

Toimiva parisuhde tuo elämään hyvinvointia ja onnea, mutta aina arki ei tunnu kovinkaan auvoiselta. Arjen onnea voi kuitenkin lisätä jo pienillä teoilla.

– Monet ajattelevat, että parisuhteen ylläpitäminen arjessa on kauhean vaativaa ja että se vie kauheasti voimia. Mä taas aina toivon ihmisten miettivän, että se on itse asiassa se, mikä voimauttaa, Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru sanoo.

Voimaa yhteiseen eloon antavat perusasiat: aito kohtaaminen, asioiden jakaminen, kosketus ja tilan antaminen.

Sen sijaan että näille hyvän suhteen tukipilareille varaisi silloin tällöin kokonaisen viikonlopun, ne tulisi sisäistää osaksi arkea – kiireidenkin keskellä parisuhteelle voi nipistää muutaman minuutin.

Tuossa ajassa toiselle voi esimerkiksi sanoa ohimennen, miten tärkeä tai ihana tämä on. Kumppania voi taputtaa olkapäälle kesken tiskausurakan tai silittää poskesta illalla televisiota katsoessa. Ajatusten ja kokemusten jakamiseen riittää toisinaan vain kuulumisten pikainen kysyminen – tärkeää on toki muistaa kuunnella vastaus eikä esimerkiksi räpeltää samaan aikaan puhelinta.

Myös oman itsensä äärelle on tärkeää muistaa pysähtyä, jotta voi aidosti ymmärtää ajatuksiaan, ilonaiheitaan, toiveitaan ja tarpeitaan.

Videolla kerrotaan, miten ilman parisuhdetta elävät sitten voivat vaalia hyvinvointiaan arjessa. Juttu jatkuu videon alla.

Miten sinkut voivat vaalia hyvinvointiaan arjessa? 1:06
KATSO VIDEO: Miten sinkut voivat vaalia hyvinvointiaan arjessa?

Mielenterveysongelmien ei tarvitse viedä kaikkea

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Mutta vaikka tekisi mitä, elämä voi kolhia ja mielenterveysongelmia puhjeta – niistä kärsii arviolta joka viides suomalainen. Psyyken sairaudet voivat heijastua esimerkiksi arjen velvollisuuksista suoriutumiseen sekä rakkaus- ja seksielämään. 

Parisuhdekeskus Katajalla on meneillään teemaan liittyvä kysely, jossa ihmiset voivat kertoa, millaisia vaikutuksia mielenterveyden haasteilla on ollut heidän parisuhteeseensa. 

– Erilaiset elämänkohdat haastaa ihan hirveästi sitä, minkä verran meidän mielellä on sitä joustokykyä ja minkä verran me siedetään stressiä missäkin tilanteessa, sosiaalialan asiantuntija Laura Huuskonen sanoo.

Laru muistuttaa hoitotahojen ja tukiverkoston merkityksestä, kun kumppanilla on psyyken ongelmia. Vaikeuksia ei pidä myöskään lakaista maton alle eikä kosketusta ja helliä sanoja unohtaa.

Mielen sairaus luo elämään tietyt reunaehdot, mutta haasteiden ei tarvitse antaa viedä kaikkea. Arjen rutiineista kiinni pitäminen on monesti ankkuri, joka vapauttaa kuormittavassa tilanteessa voimavaroja esimerkiksi juuri kosketukselle.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten toimia, jos seksihalut eivät suhteessa kohtaa.

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
KATSO VIDEO: Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

Lue myös:

    Uusimmat