Psykoterapeutti listaa yleisimmät aiheet, joista jouluna syntyy riitaa: "Todellinen ruutitynnyri"

Psykoterapeutti suosittelee keskustelemaan kitkaa aiheuttaneista asioista rauhassa ja mieluiten saman tien. 

Brittiläisen psykoterapeutti Neil Wilkien mukaan perheet riitelevät jouluna etenkin tietyistä asioista. Hän kertoo Daily Mailin haastattelussa, miten viisi tyypillisintä riidan aihetta on mahdollista välttää.

– Joulu voi olla todellinen ruutitynnyri, kun liialliset odotukset päätyvät pettymykseen. Tukahdutettu ärtymys voi räjähtää käsiin, hän sanoo.

1) Kodin siisteys

Ihmisillä on usein erilaisia prioriteetteja ja arvoja. Vanhemman hermoja saattaa esimerkiksi raastaa se, että teini jättää kengät eteisen lattialle varta vasten jalkineita varten hankitun kenkätelineen sijaan. 

Wilkien mukaan tässä tullaan nimenomaan näkemyseroihin: nuori saattaa haluta vain nopeasti päästä jatkamaan kännykkäkeskustelua tai pelaamaan tietokoneella. Nuori voi ajatella eteisen lattian olevan looginen paikka jättää kengät, koska siitä ne löytää ja siinä ne ovat lähellä ovea eikä hän siksi koe tehneensä mitään väärää.

Vanhemmalle tuollainen saattaa usein resonoida jotain hänen omasta lapsuudestaan. Vanhemmalle kenkien jättäminen oikeaan paikkaan voi kertoa kunnioituksesta toisia kohtaan. Nuoren tapa jättää kengät väärään paikkaan voi viestiä vanhemmalle, että teini ei välitä tästä tuon taivaallista. Vanhempi voi mielessään ajatella, että kyllä lapsen pitäisi kunnioittaa sitä vaivaa, jota hän on nähnyt kodin eteen.

2) Kotityöt eivät jakaudu tasaisesti

Yksi yleinen riidanaihe on se, että jommastakummasta tai molemmista vanhemmista tuntuu, että itse joutuu tekemään enemmän kotitöitä kuin kumppani: että ei tuo koskaan pistä asianpesukonetta pyörimään tai vie roskia.

Wilken mukaan kyse on myös roolikonfliktista ja epätasapainosta. Toisesta voi tuntua, että hänen tehtävänsä on palvella toista. Näin syntyy eripuraa, kun toinen vanhemmista kokee tekevänsä kovasti töitä samalla, kun toinen hän mielestään vain nauttii siististä kämpästä.

Wilken mukaan tämä voi joskus johtua siitä, että vanhempi tunsi omassa lapsuudessaan tulleensa vanhempiensa hyödyntämäksi eikä halua itse oman lapsensa kokevan samaa.

Rajat pitää asettaa jo varhaisessa vaiheessa, jotta kaikista perheenjäsenistä tuntuu, että he tekevät yhdessä töitä tiiminä yhteisen päämäärän eteen.

3) Yhteys välillänne pätkii

Terveen parisuhteen kannalta yhteyden säilyminen osapuolten välillä on olennaisen tärkeää. Kitkaa voi luoda se, jos toisen mielestä kumppani keskittyy enemmän kännykkään kuin hänen sanomisiinsa. Jos vastaus kysymykseen ”miten työpäiväsi meni” on vain ynähdys toisen tuijottaessa puhelinta, voi kysyjä tuntea olonsa todella torjutuksi.

Näin ylläpidätte suhdettanne haastavina aikoina. Juttu jatkuu videon alla.

Miten ylläpitää parisuhdetta haastavina aikoina 0:50

4) Toinen ei kuuntele

Riitoja voi tulla siitäkin, jos sinusta tuntuu, että kumppani ei oikeasti kuuntele sinua. Hän saattaa esimerkiksi näpyttää kännykkää tai katsoa televisiota paljon kiinnostuneempana puhuessasi hänelle. 

Tällainen toiminta voi herättää mieleen ajatuksen siitä, että olenko todella oikeasti tärkeä tuolle ihmiselle. Seurauksena voi olla se, että jatkossa alat ilmaista asiasi kärkevämmin, koska ainakin valitusmuotoisesti ilmaistu asia menee perille.

5) Riitoja voi tulla raha-asioista

Riitaa voi tulla rahasta. Toisesta voi tuntua, että kumppani tuhlasi rahaa johonkin aivan epäolennaiseen.

Väistämättä tulee tilanteita, joissa perheenjäsenillä on erilaisia toiveita, mielihaluja ja prioriteetteja. Ihmiset myös liittävät tavaroiden ostamiseen erilaisia merkityksiä. Toiselle uusin iPhone -mallin hankkiminen voi olla todellakin kaikkien eurojen arvoinen, kun taas toisen mielestä sellaisen hankkiminen on täyttä rahanhukkaa.

Miksi näistä tulee riitaa?

Wilkien mukaan näistä asioista tulee kränää usein siksi, että taustalla piilevistä tunteista ei puhuta rauhassa. Jos asioita ensin padotaan mieleen, ne voivat ryöpsähtää harkitsemattomin sanankääntein ja aiheuttaa riitaa. Silloin toinen saattaa herkästi reagoida tilanteeseen itselleen luontaisella tavalla – puolustautuen, mennen lukkoon tai paeten tilannetta kuuntelun ja järkevän keskustelun sijaan. Näin tilannetta ei oikeastaan edes ratkaista.

Ihmisillä voi olla erilaisia näkemyksiä tilanteesta eivätkä he ymmärrä toisten katsantokantoja.

Miten tällaisia riitoja voi välttää tulevaisuudessa?

Ratkaisu tähän on Wilkien mukaan se, että osapuolet ottavat vastuun omista tunteistaan ja tiedostavat ne asiat, jotka voivat saavat ärtymyksen kuohumaan yli äyräitten. 

Tärkeää olisi psykoterapeutin mukaan myös hyväksyä se, että riitatilanteissa ei välttämättä ole yhtä oikeaa ratkaisua. On vain eri osapuolten erilaisia näkemyksiä.

Wilkien neuvot riitojen ennaltaehkäisyyn

  1. Varatkaa yhteistä aikaa sille, että voitte puhua ja kuunnella toisianne rauhassa, keskeytyksettä
  2. Mikäli toinen vaikuttaa mielestäsi onnettomalta, voit tiedustella hänen tuntemuksiaan
  3. Käykää viikottain pienimuotoinen missä mennään -keskustelu. Kertokaa silloin toisillenne kolme hyvää juttua, jotka olette kuluneella viikolla huomanneet suhteessanne ja mainitkaa yksi asia, jota toinen voisi kehittää
  4. Käsitelkää ilmenneet ongelmat nopeasti ja avoimesti. Niitä ei kannata lakaista maton alle
  5. Jos jokin asia ärsyttää sinua, kuten ne eteiseen viskatut kengät, kerro toiselle, millaisen tunteen se sinussa aiheuttaa.

Näin selvitätte riidat fiksummin

  1. Jos tunnet olevasi räjähdysherkässä tilassa, ota pieni paussi ennen kuin alat avautua. Kerro toiselle, että voisitte jutella vaikka parinkymmenen minuutin päästä, kun olet vähän rauhoittunut.
  2. Jos huomaat toisen osapuolen olevan tuossa tilassa, ehdota hänelle samaa.
  3. Kuuntele, mitä toinen sanoo. Yritä ymmärtää hänen näkemyksensä.
  4. Kysy toiselta, miltä tämä riidan aiheuttanut asia hänestä tuntuu. Keskity hänen kertomaansa omista tunteistaan äläkä niinkään siihen, miten hän tunteidensa vuoksi käyttäytyy
  5. Kun toinen on sanonut sanottavansa, voit tiivistää kuulemasi ja kertoa, että ymmärrät hänen näkemyksensä. Sinun ei tarvitse olla siitä samaa mieltä.
  6. Puhukaa sitten, miten voisitte ratkaista tilanteen. Sopikaa, miten toimitte.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat