Ravitsemusterapeutti Mikko muistuttaa: Unohda laihduttaminen – tässä helppo tapa syödä terveellisemmin

Onko jugurtti ja mehu aamupalasi? Siinä tulikin päivän sokeriannos täyteen. 1:34
Ravintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä: "En starttaisi aamua noin"

Ravitsemusterapeutti kertoo, miten raaka-aineiden lisääminen ruokavalioon on itse asiassa terveellisempi valinta kuin niiden karsiminen.

Tammikuu on perinteisesti painonhallinnan ja herkuista pidättäytymisen kulta-aikaa, mutta ruokavaliomuutoksen voi toteuttaa myös käänteisesti, lisäämällä ruokaympyrään asioita karsimisen sijaan, muistuttaa Terveystalon johtava ravitsemusterapeutti Mikko Rinta

Yksi helppo tapa muokata omaa syömistä terveellisempään suuntaan on kasvisten lisääminen ruokavalioon.

Entä jos jokavuotisen laihdutuskuurin ja herkkujen karsimisen sijaan päättäisitkin tänä vuonna lisätä jotakin ruokavalioosi?

Lihansyönnin vähentäminen on jo pitkään kiinnostanut ihmisiä, ja erilaisia kasvisruokia ja -ruokavalioita kokeillaan yhä innokkaammin. 

– Ruokavalion muokkaaminen kasvispainotteisemmaksi kannattaa, sillä se edistää terveyttä ja lisäksi se on ympäristöteko, sanoo Rinta.

Ota kasvikset haltuun osa-alue kerrallaan

Yleinen suositus kasvisten saanniksi on vähintään 500 grammaa päivässä. Määrä vastaa 5–6 kourallista hedelmiä, marjoja tai vihanneksia. Jos ruokarytmi on kunnossa ja aterioita kertyy noin viisi päivässä, kasviksia on helppo ujuttaa mukaan tasaisesti.

– Tapoja on monia: olennaisinta on tunnistaa, mikä itselle tuntuu mielekkäältä. Kasviksia voi lisätä ruoan sekaan tai nauttia niitä omina suupaloinaan. Kasviksiin voi myös tutustua osa-alue kerrallaan ottamalla esimerkiksi aluksi juurekset haltuun ja etenemällä siitä pikkuhiljaa muihin ryhmiin. Vaihtoehtoja kyllä löytyy, jos perinteinen salaattipuoli ei kiinnosta, Rinta vakuuttaa.

Hyvä ja helppo tapa lisätä kasviksia ruokavalioon on tehdä lisukkeeksi vaikkapa nämä Kari Aihisen suositut uunijuurekset tai maittavaksi lounasruoaksi helppo kasvissosekeitto.

Ravitsemusterapeutti Mikko Rinta muistuttaa, että kasviksia voi kuluttaa sellaisenaan, tuoreena, höyryttämällä, keitämällä tai vaikka smoothieina – mikä vain sattuu olemaan itselle toimivin malli.

– Kasvisten lisäämisessä ruokavalioon pätee sama sääntö kuin kaikissa dieeteissä – paras ruokavalio on se, joka on helppo toteuttaa. 

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat