Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kasviksia "puoli kiloa päivässä" – lasketaanko mukaan myös perunat?

Julkaistu 31.07.2014 13:49

MTV LIFESTYLE

Kasviksia pitäisi syödä päivittäin vähintään puoli kiloa, mutta mitä kaikkea suositukseen oikeastaan lasketaan mukaan?

Varmasti jokainen suomalainen on joskus kuullut suosituksen "puoli kiloa päivässä". Kotimaiset Kasvikset ry kampanjoi teemalla kasvisten käytön lisäämiseksi ja nykyään puolen kilon päivittäinen kasvissuositus on mukana myös virallisissa ravitsemussuosituksissa.

Puoli kiloa kasviksia voi kuulostaa monen suomalaisen korvaan isolta määrältä, mutta todellisuudessa sen saavuttaminen ei ole vaikeaa. Kotitalousopettaja, ruokatoimittaja ja kasvisekspertti Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkanen muistuttaa, että koko puolen kilon kasvisannosta ei tietenkään tarvitse syödä yhdellä aterialla.

– Puoli kiloa ei todellisuudessa ole mikään iso määrä, kun ryhtyy ajattelemaan mitä kaikkea kasviksiin oikeastaan kuuluu. Edes 750 grammaakaan ei ole paljon, kun siihen lasketaan koko päivän ruokailut aamupalasta iltapalaan. Myös ne ruoan mukana olevat kasvikset, Toikkanen muistuttaa.

Friteerattu kasviskin on kasvis

Kaikkia kasviksia ei myöskään tarvitse rouskuttaa raakana. Myös kypsennetyt kasvikset lasketaan mukaan puolen kilon suositukseen.

– On jopa suositeltavaa syödä sekä tuoreena että kypsennettynä. Onhan olemassa ravintoaineita, jotka imeytyvät paremmin kypsennetystä kasviksesta.

Porkkanoita voi Toikkasen mukaan popsia vaikka friteerattuna, jos siltä tuntuu. Nopea friteeraaminen ei ehdi tuhota kasvisten ravintoaineita. Erilaisista juureksista saa myös helposti loihdittua naposteltavaa, kuten sipsejä.

– Juuressipsit syntyvät helposti uunissa. Viimeksi kun niitä tein, unohdin laittaa suolaa, mutta sipseistä tulee maukkaita ilmankin. Tein sipsejä palsternakasta, porkkanasta, punajuuresta ja lehtikaalista.

Perunaa ei lasketa – mutta kasvisten kirjo on valtava!

Mutta entäpä sitten suomalaisten rakastama peruna – kuuluuko se puolen kilon tavoitejoukkoon?

–Peruna ei ole tuossa puolessa kilossa mukana. Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat ruokapyramidissa ravitsemuksen kivijalka. Seuraavassa siivussa tulevat lisäkkeet, kuten riisi, pasta ja perunat.

– On hyvä muistaa, että kasviksissa on hurjasti alaryhmiä: juurekset, kaalit, salaatit, sipulit, marjat, hedelmät, palkokasvit, vihanneshedelmät, sienet, idut, maa-artisokka sekä yrtit ja versot sisältäen muun muassa parsan, syötävät kukat sekä villiyrtit. Niitä on niin paljon! Tästä listasta sen tajuaa, miten helposti saavutettavasta suosituksesta oikeasti on kyse, Toikkanen selventää.

Syö viittä eri väriä

Syötyä kasvisten määrää ei tarvitse Toikkasen mukaan mitata vaa'an kanssa. Hyvä muistisääntö on, että kasviksia söisi päivässä noin kuuden oman kourallisen kokoisen annoksen verran.

– Täytä lautanen aina puolilleen kasviksilla. Se voi olla kypsennettyä, salaattia tai vaikka raastetta. Usein kasvikset ovat ruoassa itsessään mukana, keitossa, laatikossa tai pataruoassa. Kasviksia on helppo lisätä tuttuihin ruokiin. Jos vaikka on tekemässä lihamakaronilaatikkoa, niin jauhelihan lisäksi joukkoon voi pilkkoa tomaattia ja paprikaa.

Määrän lisäksi pitäisi miettiä myös kasvisten värejä ja syödä jotain viidestä eri väriryhmästä. Väreihin lukeutuvat punaiset, vihreät, kelta-oranssit, valkoiset ja ruskeat sekä lilat ja siniset kasvikset.

– Valkoisiin lukeutuvat esimerkiksi monet sienet ja liloihin punasipulit ja punakaalit. Viittä väriä ja kuusi kourallista joka päivä! Silloin saa kaikki ravintoaineet, flavonoidit ja kuidut taatusti. Kasviksista ei tule turhia kaloreita eivätkä ne sisällä rasvaa, paitsi avokado hyviä rasvoja.

Hanki kotiisi iso höyrykattila

Toikkanen itse pyrkii noudattamaan päivittäin viiden värin ja kuuden kourallisen sääntöä, eikä se ole "Rouva Kasviksen" mielestä edes hankalaa.

– Kasvikset ovat vaan niin hyvännäköisiä ja -makuisia. Ne ovat värikkäitä, niillä on kauniit muodot ja hyvä suutuntuma sekä maut.  Kasvisten raikkaudesta tulee hyvä olo. Kukaan ei kyllä voi väittää, että ”en tykkää kasviksista”, kun niitä on niin satamäärin olemassa, Toikkanen nauraa.

Helppo tapa valmistaa kasviksia on esimerkiksi isossa höyrykattilassa. Kasvikset säilyttävät näin hyvän makunsa ja värinsä.

– En tulisi toimeen ilman höyrykattilaa, se kannattaisi jokaisen hankkia keittiöönsä.  Kasvikset laitetaan sinne kypsyysjärjestyksessä: ensin esimerkiksi porkkanaa, sitten perunaa ja lopuksi parsakaalia ja kukkakaalia.

Petra Tuominen, petra.tuominen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässäKasviksia 500 ja 800 grammaa – tältä näyttää oikeasti suositusten mukainen määräPitkäikäisyyden asiantuntija paljastaa aamupalavalintansa – eikä se ole kaurapuuroTeetkö sinäkin perunalle näin? Kuluttaja: Se on aivan turhaa – lehti selvitti totuuden kasvismyyteistäTiedätkö, mitä väri paljastaa vihanneksesta? Murskaava enemmistö suomalaisista ei noudata tätä sääntöä kasvisten syönnissäPakasteruoka, jota parjataan turhaan: ”Tuoreen veroista ja aivan loistava tuote”
KasvisruokavalioRavintoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kasvisruokavalio
  • 13.10.14:25
    Ruoka

    Kielenhuoltaja kasvismakkarakohusta: Eihän lihapullakaan ole pulla

  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 20.9.17:34
    Ruoka

    Helsingissä eletään "vegekuplassa" – suomalaisista vegaanilapsista selvisi uutta tietoa

  • 14.9.12:15
    Ruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 24.8.17:33
    Ruoka

    Tämä ruokavalio saattaa lähes puolittaa suolistosyöpäriskin