Kasviksia pitäisi syödä päivittäin vähintään puoli kiloa, mutta mitä kaikkea suositukseen oikeastaan lasketaan mukaan?
Varmasti jokainen suomalainen on joskus kuullut suosituksen "puoli kiloa päivässä". Kotimaiset Kasvikset ry kampanjoi teemalla kasvisten käytön lisäämiseksi ja nykyään puolen kilon päivittäinen kasvissuositus on mukana myös virallisissa ravitsemussuosituksissa.
Puoli kiloa kasviksia voi kuulostaa monen suomalaisen korvaan isolta määrältä, mutta todellisuudessa sen saavuttaminen ei ole vaikeaa. Kotitalousopettaja, ruokatoimittaja ja kasvisekspertti Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkanen muistuttaa, että koko puolen kilon kasvisannosta ei tietenkään tarvitse syödä yhdellä aterialla.
– Puoli kiloa ei todellisuudessa ole mikään iso määrä, kun ryhtyy ajattelemaan mitä kaikkea kasviksiin oikeastaan kuuluu. Edes 750 grammaakaan ei ole paljon, kun siihen lasketaan koko päivän ruokailut aamupalasta iltapalaan. Myös ne ruoan mukana olevat kasvikset, Toikkanen muistuttaa.
Friteerattu kasviskin on kasvis
Kaikkia kasviksia ei myöskään tarvitse rouskuttaa raakana. Myös kypsennetyt kasvikset lasketaan mukaan puolen kilon suositukseen.
– On jopa suositeltavaa syödä sekä tuoreena että kypsennettynä. Onhan olemassa ravintoaineita, jotka imeytyvät paremmin kypsennetystä kasviksesta.
Porkkanoita voi Toikkasen mukaan popsia vaikka friteerattuna, jos siltä tuntuu. Nopea friteeraaminen ei ehdi tuhota kasvisten ravintoaineita. Erilaisista juureksista saa myös helposti loihdittua naposteltavaa, kuten sipsejä.
– Juuressipsit syntyvät helposti uunissa. Viimeksi kun niitä tein, unohdin laittaa suolaa, mutta sipseistä tulee maukkaita ilmankin. Tein sipsejä palsternakasta, porkkanasta, punajuuresta ja lehtikaalista.

