Tiedätkö, mitä tarkoittavat misofonia ja äänimalja? Testaa tietosi sanakirjan uusimmista sanoista

Mitä tarkoittaa misofonia? Kadunkulkijat vastaavat 1:27
Viiden jälkeen -ohjelma kävi kysymässä, kuinka hyvin ihmiset tuntevat tänä vuonna Kielitoimiston sanakirjaan lisättyjä sanoja.

Kontribuutio, luontokato, monipaikkainen ja trendata. Näitä sanoja moni jo käyttää arjessaan, mutta nyt ne on lisätty myös Kielitoimiston sanakirjaan.

Kielitoimiston sanakirjaan on lisätty marraskuussa nelisensataa sanaa. Sanakirjaan on lisätty myös esimerkiksi mokkapala ja rallienglanti. Sanat eivät siis sinänsä ole uusia, mutta ne on lisätty sanakirjaan ensimmäistä kertaa.

Testaa alla olevalla testillä, kuinka hyvin tunnet sanakirjaan lisättyjä sanoja

Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Minna Pyhälahti kertoo kielentuntijoiden tarkkailevan sanoja muun muassa mediasta.

– Seuraamme sanojen käyttöä mediassa ja kirjoitamme niitä muistiin. Keräämme sanalistoja, ja tarkkailemme, vakiintuvatko ne kielessä, Pyhälahti sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Juontaja Lauri Kottonen kysyi, onko tänä vuonna Linnan juhlien yhteydessä syntynyt käsidesimies tulossa sanakirjaan. Sana tarkoittaa käsidesiä presidenttipareille tarjonneita adjutantteja.

– Käsidesimies on tilapäinen, nyt elävä sana, mutta luultavasti se ei koskaan tule sanakirjaan, arvioi Pyhälahti.

Testi:

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat