Mainos

Tiedätkö, kuinka monta uhria ”maailman pahin tappaja” eli auto on vaatinut historiansa aikana?

Nykyteknologia lupailee vapauttavansa ihmiskunnan autoilijoiden aiheuttamista kuolemista. Mutta kuinka moni ihminen on jo menettänyt henkensä auto-onnettomuuksissa vuosisatojen aikana?

Financial Times -lehdessä julkaistu toimittaja John Thornhillin kolumni pureutuu modernin teknologian mahdollisuuksiin liikenteen kuolonuhrien määrän vähentämisessä.

Maailman tappavimpien asioiden joukkoon nostetaan usein ydinaseet sekä AK-47-rynnäkkökiväärit, joita on arvioitu olevan maailmalla jopa 75 miljoonaa.

– Yksi asia on kuitenkin tappanut enemmän ihmisiä kuin ydinpommit tai AK:t yhteensä – ja se on auto, Thornhill kirjoittaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan autot tappavat vuosittain noin 1,3 miljoonaa ihmistä, mikä on yli kaksi prosenttia kaikista kuolemista. Tarkkaa lukua auto-onnettomuuksissa kuolleista koko niiden historian ajalta on Thornhillin mukaan mahdotonta saada, mutta toistaiseksi valistunein arvio on noin 50 miljoonaa ihmistä.

Ja mikäli onnettomuudet eivät ole tarpeeksi, ovat autot aiheuttaneet valtavan määrän kuolemia myös saasteiden muodossa. Puhumattakaan siitä, että öljyn kysyntä on pitänyt maailman taantuneimpien alueiden hallituksia voimissaan. 

– Kaikeksi onneksi ihmisten ohjastamien ja bensiinillä kulkevien autojen tarina saattaa olla pian päätöksessään. Jotkin tiedemiehet pitävät kuljettajasta riippumattomien autojen teknologiaa jo-ratkaistuna ongelmana, vaikka autoteollisuudessa onkin vielä omat haasteensa sen kaupallistamisessa.

Thornhillin mukaan robottiautojen suurimpana jarruna on ihmisten vastustus, ei teknologian riittämättömyys. Hän kuitenkin antaa ymmärrystä myös kuljettajan roolia puolustaville näkemyksille.

– Auto on tuonut paljon vapautta ja nautintoa miljoonille ihmisille. Se on myös luonut valtavasti työpaikkoja vaarallisuudestaan huolimatta.

RethinkX-ajatushautomon mukaan ihmiskunnan siirtyminen perinteisistä autoista turvallisempiin ja vähäpäästöisempiin tulee tapahtumaan erittäin nopeasti. Se arvioi, että 95 prosenttia Yhdysvaltain teillä ajetuista kilometreistä ajetaan jo 10 vuoden päästä autonomisilla, sähköisillä ja yhteiskäyttöön perustuvilla ajoneuvoilla. Vuoteen 2030 mennessä se uskoo autojen lukumäärän USA:ssa pudonneen nykyisestä noin 247 miljoonasta vain 44 miljoonaan, mikä tulee vääjäämättä tuhoamaan miljoonia työpaikkoja sekä auto- että öljyteollisuudesta.

– Meidän tulee triplatarkastaa teknologia, punnita faktoja tarkkaan ja tehdä viisaita valintoja. Meillä on ollut jo aivan tarpeeksi huonoja keksintöjä, Thornhill lopettaa.

Thornhillin kolumnista uutisoi ensimmäisenä Tekniikan Maailma.

***

1:26

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.