Suomi jatkaa Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä – näin THL perustelee MTV Uutisille

Suomi jatkaa Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä. 

Asian vahvistaa MTV Uutisille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek. THL ja Fimea käsittelivät asiaa tänään iltapäivällä. 

– Kun katsotaan Suomen omia tuloksia koronarokotteen ottamisen jälkeen, emme näe vastaavanlaista signaalia kuin muissa maissa on ollut, Nohynek perustelee päätöstä MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

– Euroopan lääkeviranomainen ei myöskään suosittele rokotusohjelman keskeyttämistä, vaan se on sitä mieltä, että rokotteen hyödyt ovat huomattavasti suurempia raportoituihin haittoihin verrattuna. Suomi noudattaa Euroopan lääkeviranomaisen suositusta ja tilannearviota.

Fimea on saanut ainakin yhdeksän veritulppaepäilyyn liittyvää haittailmoitusta sen jälkeen, kun uutiset mahdollisesta veritulppariskistä alkoivat levitä maailmalla. Nohynek muistuttaa, että veritulpat ovat hyvin yleisiä.

– Niitä tulee noin kaksi per tuhat suomalaista vuodessa. Odotusarvo on, että ihan tästäkin johtuen, koska ne ovat niin yleisiä, osa tulee rokotuksen antamisen jälkeen. Toki nämä ovat tärkeitä asioita tutkia, Nohynek sanoo.

Useat maat ovat keskeyttäneet rokotukset

Aiemmin iltapäivällä Saksan viranomaiset ilmoittivat keskeyttävänsä Astra Zeneca -rokotukset. Syyksi kerrottiin ilmoitetut veritulppatapaukset Euroopassa. Viranomaisten mukaan asiassa tarvitaan tarkempia tutkimuksia.

Myös Ranska ilmoitti tänään keskeyttävänsä Astra Zenecan käytön siihen asti, kunnes Euroopan lääkevirasto EMA antaa uusia ohjeistuksia rokotteen käytöstä.

Astra Zenecan käytön keskeytyksestä mahdollisen veritulppariskin takia ovat ilmoittaneet myös useat muut Euroopan maat, muun muassa Irlanti, Hollanti, Norja, Tanska, Islanti ja Italia.

Euroopan lääkevirasto EMA on linjannut, että yhtiön koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu.

Lue myös:

    Uusimmat