AstraZenecan toimitusvaikeudet uhkaavat lykätä joukkorokotuksia Suomessa

3:17

Koronarokotusten laajamittainen aloittaminen uhkaa lykkääntyä Suomessa lääkeyhtiö AstraZenecan ongelmien takia, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Hänen mukaansa yhtiön rokotteita saadaan helmikuussa nyt ehkä noin 200 000, kun alun perin määrän arvioitiin nousevan heti alussa useisiin satoihin tuhansiin.

– Tämä on todella suuri pettymys, Kontio kuvaa.

Lääkejätti varoitti eilen, ettei se heti pysty toimittamaan niin paljon koronarokotteita Eurooppaan kuin alun perin arvioitiin. Uutistoimisto Reutersin mukaan määrä jäisi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 60 prosenttia suunniteltua pienemmäksi.

THL on ohjeistanut kuntia olemaan valmiudessa isojen joukkojen rokottamiseen 8. helmikuuta alkavasta viikosta lähtien. Nyt aikataulusta joudutaan todennäköisesti tinkimään.

Kontion mukaan AstraZenecan toimitusvaikeudet eivät anna perustetta muutoin muuttaa Suomen rokotussuunnitelmia. Tärkeintä on suojata ikääntyneet.

Kontio arvioi, että EU:n komissio vielä perää yhtiöltä tarkkaa selvitystä siitä, miksi rokotemäärät ovat jäämässä aiemmin kerrottua pienemmiksi. Yhtiö on aiemmin ilmoittanut, että sillä on runsaasti rokotteita valmiina varastossa.

Euroopan lääkeviraston on tarkoitus käsitellä AstraZenecan yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa kehittämän rokotteen myyntilupaa ensi viikolla. Tuolloin selviää myös, mille ikäryhmille rokotetta suositellaan.

THL:n arviosta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja