THL aikoo suosittaa kasvomaskeja – suurta kysynnän kasvua ennakoidaan jo kaupoissa: "Selvitys parhaillaan työn alla"

2:18
Suomeen tulossa tällä viikolla virallinen maskisuositus.

THL:n päätöstä maskien käyttämisestä julkisissa tiloissa ja julkisessa liikenteessä odotetaan alkuviikosta. THL:n maskisuosituksella pyritään hakemaan uusia keinoja koronan leviämisen ehkäisyyn. Päätös nostaisi suu-nenäsuojainten kysyntää reilusti. Kaupan Liitossa on jo meneillään selvitykset siitä, miten kasvavaan kysyntään pystytään vastaamaan. 

Yle uutisoi eilen, että THL aikoo suosittaa maskien käyttämistä julkisissa tiloissa ja julkisessa liikenteessä. Päätöstä odotetaan alkuviikosta ja tavoitteena on nujertaa koronan toinen aalto. 

Kaupan Liiton turvallisuusasiantuntija Lauri Kulosen mukaan päätös tarkoittaisi suurta kasvomaskien kysynnän kasvamista. Kaupan Liitolla on jo käynnissä yksityiskohtaiset selvitykset asiasta. 

– Tietenkin olemme tehneet jo aiemminkin selvityksiä, mutta nyt kun tiedetään paremmin viruksen osalta konkreettisesti mihin varautua, voidaan tehdä yksityiskohtaisia suunnitelmia, Kulonen kertoo.

Kysynnän määrä on kiinni monesta asiasta

Jos THL päättää antaa suosituksen kasvomaskien käyttämisestä julkisessa liikenteessä, Kulosen mukaan kysyntä tulee lähtemään suureen nousuun. 

– Oleellinen kysymys on, olisiko suositukset alueellisia vai valtakunnallisia, Kulonen sanoo. 

Tähän kysymykseen on saatava vastaus, jotta kysyntää voidaan arvioida. Kulonen näkee kuitenkin alueelliset suositukset todennäköisinä, koska tautitilanne ei ole koko maassa samanlainen. 

– Sitä myötä myös nähdään, miten kansalaiset vastaavat siihen suositukseen. Silloin maskien kysyntä voi vaihdella alueittain aina alueella koetun riskin mukaan, Kulonen ennustaa. 

Tarjontaa on nykytilanteeseen riittävästi

Kulosen mukaan nykyiseen kysyntään on pystytty vastaamaan erittäin hyvin. Maskeja riittää kaupoissa hyvin. Mutta koska ihmiset liikkuvat nyt enemmän kuin keväällä, maskejakin kuluisi paljon ja kaupat tarvitsisivat jatkuvaa täydennystä. 

– Jos kysyntä kasvaa merkittävästi, meidän pitää selvittää miten kysyntään pystytään vastaamaan. Pitää saada kokonaiskuva tilanteesta. Tämä selvitys on parhaillaan työn alla, Kulonen kertoo.

Maskeissa myös kotimaista tuotantoa

Kulosen mukaan kaupan alalla hyödynnetään myös kotimaista tuotantoa. Silti Kulonen pitää hyvänä asiana, että on useita kanavia saada maskeja. 

– Kaupan toimijat ostavat kasvomaskeja kotimaisilta tuottajilta, mutta myös tuontia Kiinasta harrastetaan. Kaupan Liitossa nähdään, että eri kanavat lisäävät mahdollisuuksia saada hankittua riittävästi maskeja.

Koska selvitystyö on vielä kesken, Kulonen ei halua vielä antaa tarkempia lukuja tai arvioita kysynnän ja tarjonnan määristä. Parempia arvioita voidaan odottaa loppuviikosta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja