Thaipoimijat saavat tiedotteen Suomesta

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä ulkoministeriö ovat parantaneet varautumistaan ulkomaisten marjanpoimijoiden tuloon.

Työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan huolenaiheena ovat edelleen järjestäytymättömät yritykset.

Ministeriöt ovat kehittäneet yhdessä tiedotteen, jonka poimijat saavat viisumipäätöksen liitteenä. Suomen Bangkokin edustusto on rajoittanut  marjanostajayritysten mahdollisuuksia toimia viisumikutsujana, jos niiden toiminnassa on aiemmin ollut moitittavia piirteitä.

Ennen kesää on lisäksi odotettavissa työneuvoston lausunto siitä, onko metsämarjanpoimintaan sovellettava työlainsäädäntöä vai ei.

- Tavoitteemme on tukea yritysten ja ammattiliittojen yhteistyötä, jotta poimijoille voidaan taata toimeentulo ja asianmukaiset olot. Marjayritykset ovat kehittäneet vastuullisia toimintamalleja ja alan itsesääntelyä, kertoo työministeri Ihalainen.

Epäselvyyksiä on mukaan muun muassa siinä, että poimijoilla ei ole Suomessa työsuhdeturvaa, vaikka marjat ostava yritys toimii työnantajan kaltaisesti ja se, että tämä asetelma voi tulla poimijoille yllätyksenä.

Poimijoilla voi olla lisäksi todellisuuteen pohjautumattomia kuvitelmia ansiomahdollisuuksista ja siitä, miten paljon marjoja on muun muassa satovaihtelun takia mahdollista poimia. Monet poimijat ovat päässeet hyviinkin ansioihin, mutta joka vuosi on niitä, joiden ansiot jäävät alhaisiksi tai jotka jäävät poimintamatkastaan tappiolle.

Suomen jokamiehenoikeus ja sen rajat ovat jääneet epäselviksi sekä ulkomaalaisille poimijoille että poimintapaikkojen läheisyydessä asuvalle väestölle. Jokamiehenoikeus koskee jokaista, myös ulkomaalaisia. Häiriötä ei kuitenkaan saa aiheuttaa. Silloin tällöin ulkomaalaiset poimijat ovat kuitenkin ajautuneet liian lähelle asutusta. Myös luonnon roskaamisesta on annettu kielteistä palautetta.

Tulevana kesänä Suomeen on tulossa arvioiden mukaan 5 000-6 000 ulkomaalaista metsämarjanpoimijaa. Noin 75-80 prosenttia poimijoista tulee Thaimaasta.

Vaikka marjateollisuus on viime vuosina ostanut suuria määriä marjoja ulkomaalaisilta poimijoilta, suurin osa metsämarjoista jää edelleen poimimatta. Niin ikään marjojen jatkojalostamiseen Suomessa tulisi kiinnittää kasvavaa huomiota.


Lue myös:

    Uusimmat