Tesla-pomo Elon Musk luopuu hallituksen puheenjohtajan pallista – twiitistä kymmenien miljoonien sakot

2:53

Yhdysvaltain finanssivalvonta SEC on määrännyt Tesla-pomo Elon Muskin jättämään hallituksen puheenjohtajan pestinsä. Lisäksi Musk joutuu maksamaan kymmenien miljoonien dollarien sakot.

Sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Elon Musk on tehnyt USA:n arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n kanssa sopimuksen.

Katso pääkuvan videolta Elon Muskin sekava haastattelu, jossa hän polttelee pilveä ja käyttää liekinheitintä.

Viranomaisten mukaan Musk toimi väärin ilmoittaessaan elokuussa Twitterissä vetävänsä yhtiön pois pörssistä 420 dollarin osakehintaan. Kyseessä olisi ollut historian suurin buyout, joka olisi vaatinut toteutuessaan kymmenien miljardien dollarien rahoituksen. Muskin mukaan rahoitus oli jo turvattu, mutta todellisuudessa hän oli käynyt vasta alustavia keskusteluja saudiarabialaisen rahaston edustajien kanssa.

SEC:n mukaan Muskin twiitti oli harhaanjohtava. Lisäksi osakkeen arvon pyöristäminen Muskin itsensä laskemasta 419 dollarista 420 dollariin "hauskan" kannabiskulttuuriviittauksen vuoksi ei naurattanut SEC:tä. Kuten ei sekään, ettei Muskilla ollut todellista suunnitelmaa Teslan yksityistämisestä.

Musk ei myönnä toimineensa väärin

SEC ilmoitti ensin vaativansa, ettei Musk saisi enää koskaan johtaa julkisesti noteerattua pörssiyhtiötä, mutta tyytyi lopulta huomattavasti lievempään rangaistukseen.

SEC teki Muskin kanssa diilin, jonka seurauksena Musk vetäytyy Teslan hallituksen puheenjohtajan pallilta vähintään kolmeksi vuodeksi ja maksaa 20 miljoonan dollarin sakot. Toiset 20 miljoonaa dollaria maksaa Tesla.

Sopimukseen kuuluu myös se, että hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi nimitettävä henkilö on riippumaton ja tulee yhtiön ulkopuolelta. Hallitukseen otetaan lisäksi kaksi henkilöä, joiden pääasiallisena tehtävänä on valvoa Muskin otteita jatkossa.

Teslan toimitusjohtajana jatkava Musk ei ole myöntänyt syyllistyneensä mihinkään rikkomuksiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja