Mainos

Terveyskeskusten hammashuollossa suuria eroja

Kaikissa terveyskeskuksissa ei tuoreen selvityksen mukaan vieläkään tehdä edes kaikkia välttämättömiä hampaiden oikomishoitoja. Joissakin terveyskeskuksissa oikomishoitoon taas valitaan jopa liiankin kevyin perustein, katsoo erikoishammaslääkäri Terttu Pietilä Porin terveysvirastosta. Pietilän mukaan erot terveyskeskusten välillä ovat viime vuosina vain kasvaneet.

Viime keväänä tehdyn kyselytutkimuksen mukaan joissakin terveyskeskuksissa oikomishoitoa tarjottiin vain parille prosentille alle 19-vuotiaista, kun taas joissakin paikoin hoidettiin yli puolet. Keskimäärin oikomishoitoa tarjotaan 12 prosentille tästä ikäryhmästä. Huonoin tilanne on monissa Etelä-Suomen kunnissa, kuten Espoossa, joihin tulee uusia lapsiperheitä tiuhaan tahtiin. Sen sijaan kuihtuvat kunnat voivat oikoa vaikka aikuistenkin hampaat.

Pietilä on selvittänyt terveyskeskusten oikomishoitokäytäntöjä vuosi sitten perustetussa tutkijaryhmässä. Tietoja käytetään pohjana laadittaessa oikomishoitoa koskevia suosituksia, joita sekä eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio että sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho ovat peränneet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.