Terve iho terveessä kehossa: Miksi ihon kosteuttaminen on niin hirmuisen tärkeää?

Vettä juot arvatenkin päivittäin, mutta käytätkö kasvo- ja vartalovoiteita joka päivä? Ihon kosteuttaminen myös voitein on erityisen tärkeää, jotta ihon kosteuspitoisuus pysyisi tasaisena, ihon elastisuus kimmoisana ja koko olemus nuorekkaana. Etenkin aurinkoisen kesän jälkeen kannattaa kiinnittää enemmän huomiota ihon kosteuttamiseen, ellei halua himmeää hipiää ja rapsutella alituiseen kuivaa, kutisevaa ihoa.

Iho on tunnetusti elimistön suuri elin, joten siitä huolehtimisen tulisikin olla osa arkea: vaikka veden säännöllinen juominen pitkin päivää on monille tuttu tapa, kaikki eivät kuitenkaan käytä kosteusvoidetta päivittäin. Ei riitä, että huolehtisit satunnaisesti vaikkapa kasvoistasi päivä- ja yövoitein tai rasvaamalla käsiäsi joka ilta. Koko vartalo tarvitsee hoitoa läpi vuoden – vieläpä päivittäin.

Kesäisin käyttöön usein riittää kevyempi voide, mutta syksyn ja talven kolkutellessa ovella kannattaa siirtyä paksumpaan, täyteläisempään sekä tehokkaampaan voiteeseen. Kesäisin sisä- ja ulkoilman lämpötilanvaihtelut eivät ole yhtä suuret kuin talviaikaan, joten ihon kosteuspitoisuus pysyy tasaisempana. Kesällä kuitenkin auringon UV-säteet, tuuli sekä meri- tai järvivesi rasittavat ihon syvimpiä kerroksia. Syksyllä sitä etenkin huomaa kuinka juonteet korostuvat, iho menettää elastisuuttaan ja on väriltään himmeä. Nämä vaikutukset johtuvat auringossa oleskelusta.

Ihon kosteustasapainon ylläpitämisen merkitys korostuu myös, kun vuosia kertyy lisää: iho kuivuu ja kaipaa apua pysyäkseen kimmoisana mahdollisimman pitkään. Huolellinen, päivittäinen kosteutus voi taata sen, että saat pidettyä ihosi nuorekkaana, hehkuvana ja hyvinvoivana.

Mikä ihoa kuivattaa?

Jos ihoa ei kosteuta säännöllisesti, se kuivuu. Kuivuminen saa aikaan lievän tulehduksen iholle, joka tuntuu kutinana: näin ollen ihminen saattaa raapia ja rapsuttaa ihoaan, jolloin ihokin saattaa mennä rikki.

Moni ei rasvaa ihoaan päivittäin, koska usein iho-oireiden – kuten esimerkiksi juuri kuivuuden – kaikotessa rasvauskin jää pois rutiineista. Pian kuitenkin iho janoaa lisää kosteutta ja kynnet saattavat salakavalasti alkaa rapsutella kuivaa ihoa.

Ihon kuntoon ja kosteustasapainon horjumiseen vaikuttavat monet eri tekijät: esimerkiksi stressi, aineenvaihdunnan ongelmat, veden liian vähäinen juonti tai epäterveellinen ruokavalio. Ulkoiset tekijät, kuten auringon haitalliset säteet, sää- ja lämpötilavaihtelut, huono ilmastointi, kuiva sisäilma, lika ja pöly vaikuttavat näkyvästi ihon kuntoon. Myöskin perintötekijät vaikuttavat: atooppiselle eli kuivalle iholle voi olla vain altis.

Ihoa kuivattaa myös liian kovakourainen tai toistuva pesu, liian kuuma suihkuvesi ja pesu tavallisella, kovalla saippualla.

Milloin ja miten ihoa kannattaa hoitaa?

Etenkin kesän jälkeen on tärkeää kosteuttaa ihoa päivittäin, huomattavasti kuivaa ihoa jopa kahdesti päivässä. Iho kannattaa kuoria noin kerran viikossa.

Vinkit ihon kosteuttamiseen:

Heti suihkusta. Ihon voitelu kannattaa suorittaa heti suihkun tai kylvyn jälkeen: kostealle iholle levitetty voide sitoo kosteutta paremmin ja sen tehot paranevat.

Älä unohda. On suositeltavaa, että levität kosteusvoidetta kaikkialle vartaloosi. Kiinnitä huomiota kuivemmille alueille (jotka tuntuvat usein myös unohtuvan), kuten esimerkiksi käsivarsiin, kyynärtaipeisiin, polviin ja etu- ja takasääriin, jalkoihin ja jalkapohjiin. Muista myös kyljet, pakarat, hartiat ja nilkat. Jos jalkasi ovat erityisen kuivat, voitele puhtaat jalat iltaisin paksulla perusvoiteella ja sujauta sukat jalkaan koko illaksi tai yöksi.

Tunne ihotyyppisi. Onko ihosi kuiva, normaali, rasvainen vai sekaiho? Kun etsit sopivaa kosteusvoidetta niin kasvojen kuin vartalonihollesi, valitse tuote joka sopii juuri sinun ihotyypillesi ja jonka luvatut ominaisuudet palvelevat tarpeitasi.

Tuotteet jokaiseen tarkoitukseen. Panosta kunnon vartalovoiteeseen, kuten myös erikseen käsi- ja jalkavoiteeseen. Käytä saman sarjan kasvohoitotuotteita, kuten päivä- ja yövoidetta (silmänympärysvoidetta unohtamatta!) taataksesi parhaimman lopputuloksen. Muista myös, että herkkä silmänympärysiho vaatii omat tuotteensa.

Suosi tehokkaita, ravitsevia tuotteita. Suosi ihonhoitotuotteita, joissa on käytetty esimerkiksi erilaisia vitamiineja. Aurinkosuoja on myös tärkeä ominaisuus, oli sitten kesä tai talvi.

Tuoksuun panostus. Jos haluat panostaa tuoksuun, parhaan tuloksen saat, jos suihkugeeli, vartalovoide ja hajuvesi ovat samaa sarjaa tai saman tuoksuisia.

Tärkeintä on, että jokaisen pesun jälkeen levität kosteusvoidetta vartalollesi ja hellit ihoasi – se on sen ansainnut.

Lähde: Makeupfornoobs.com, Essex.fi, Apteekit.org, Avainapteekit.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja