Terrafame sai hallitukselta luvan ottaa uraania talteen – STUK: Ihmisille aiheutuvat riskit vähäisiä

Terrafamen uraanilaitoksen toimilupa toteutumassa 0:47

Kaivosyhtiö Terrafame on saanut hallitukselta luvan aloittaa uraanin talteenoton Sotkamon kaivoksella Kainuussa.

Vihreät jätti päätökseen lausuman, jonka mukaan kaivoslain uudistamisen yhteydessä on varmistettava, että jatkossa kaikki tiedossa olevat hyödyntämiskelpoiset mineraalit luvitetaan yhdellä kertaa. Kaivokselle alun perin lupaa haettaessa mukana ei ollut uraania.

Terrafamen mukaan uraanilaitoksen saattaminen käyttökuntoon vie noin vuoden. Lupapäätöksestä voi kuitenkin vielä valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Valitusaika päättyy 9. maaliskuuta. Yhtiö arvioi tiedotteessaan, että tuon jälkeen kestää vielä noin kaksi vuotta ennen kuin lupa on lainvoimainen.

Valituksia lienee tiedossa. Ainakin Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri piti etukäteen valituksen tekemistä hyvin todennäköisenä, jos lupa myönnetään suoraan yhtiön hakemassa muodossa.

– Ydinenergialain mukaisen luvan myöntämiselle uraanin tuotantoon ei ole edellytyksiä, koska kaivoksen jäteratkaisu ei ole pitkäkestoisesti ympäristölle turvallinen eikä pitkäaikaisvaikutuksia ole arvioitu, piiri sanoi tiedotteessaan.

STUK piti riskejä vähäisinä

Terrafame pyysi lupaa tuottaa uraania 250 tonnia vuodessa. Yhtiön arvion mukaan todellinen vuosituotanto jäisi tätä pienemmäksi.

Säteilyturvakeskus totesi viime kesänä, ettei se näe säteily- ja ydinturvallisuuden kannalta esteitä näille suunnitelmille. STUKin lausunnon mukaan uraanin talteenoton ihmisille aiheuttamat riskit ovat vähäisiä.

Talvivaaran kaivosyhtiön raunioille perustettu Terrafame jätti hakemuksensa syksyllä 2017. Se kertoi tuolloin, että uraania ei ole tarkoitus jalostaa Suomessa, vaan se viedään muualle Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan. Jalostettu uraani menisi vain energiantuotantoon. Vienti vaatii ulkoministeriön ja Euroopan atomienergiajärjestön Euratomin luvat.

Myönnetty lupa on voimassa kaivoksen toiminta-ajan, kuitenkin enintään vuoden 2050 loppuun. Se lakkaa olemasta voimassa, jos uraanin talteenottoa ei aloiteta kolmen vuoden kuluessa sen lainvoimaiseksi tulosta.

Katso myös: Terrafame aikoo jalostaa metalleja Sotkamossa ainakin 30 vuotta

Terrafame aikoo jalostaa metalleja Sotkamossa ainakin 30 vuotta 2:12

Lue myös:

    Uusimmat