Televisioon uutta "imua"

Suomessa on kehitetty uutisten välitykseen soveltuva uusi monimedian hallintajärjestelmä eli Imu. Vielä koevaiheessa oleva Imu tarjoaa tekstiä, ääntä ja kuvaa - myös videokuvaa - tietokoneeseen tai kotitelevisioon. TV vaatii erillisen set top box -lisälaitteen. Imun avulla halutaan tuoda nopeisiin laajakaistaisiin tietoliikenneyhteyksiin uusia palveluja.

Käyttö tapahtuu kaapelimodeemilla, ADSL-yhteyksillä sekä hyödyntäen mm. laajakaistaista MediaPoli-verkkoa Otaniemessä. Imua kehittävät Valtion teknillinen tutkimuskeskus Espoossa, Tampereen yliopiston journalismin tutkimusyksikkö ja Tietotekniikan tutkimusinstituutti Jyväskylän yliopistosta. Hanketta ovat rahoittaneet Tekesin ja VTT:n lisäksi joukko suomalaisia media-, tietoliikenne- ja elektroniikkayrityksiä sekä Näkövammaisten keskusliitto.

-Lähiaikoina voidaan käyttää myös matkapuhelimia sekä digitaalisia MP3-äänisoittimia, joissa uutistekstiä on syntetisoitu ääneksi lähinnä näkövammaisia varten, kerrotaan VTT:stä. Imu-järjestelmä yhdistää asutomaattisesti eri mediatalojen tv-, sanomalehti- ja Internet-uutisia ja paketoi ne aiheenmukaisiksi kanaviksi. Järjestelmän avulla voidaan hakea esimerkiksi viikon ajalta tv:n talousuutisia vaikkapa Nokiasta tai eurosta. Niitä koskevista videopätkistä voidaan edetä linkkejä pitkin edelleen aihetta taustoittaviin lehtijuttuihin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat