Samsungin supertabletti pian myyntiin: Jääkö iPad Pro jalkoihin?

Kilpailu tehokkaiden hybriditablettien markkinoilla kiristyy entisestään, kun Samsung tuo piakkoin Suomessakin myyntiin TabPro S -mallin.

Sen pahimmat kilpailijat löytyvät Microsoftin (Surface Pro 4) ja Applen leireistä. Tuorein kilpailija on Applen 9,7-tuumainen iPad Pro, joka esiteltiin viime viikolla.

Apple uskoo, että suurin osa sen tulevista tablet-asiakkaista tulee pc-käyttäjien leiristä. Samsung ja Microsoft luottavat tableteissaan Windows 10 -käyttöjärjestelmään.

Mutta miten Samsung pärjää vertailussa iPad Prohon? Otimme selvää.

Hinta

Samsung lähtee haastamaan Applen ja Microsoftin tabletit kilpailukykyisellä hinnoittelulla. Harmittavasti Suomessa tulee myyntiin vain 1499 euron hintainen LTE-malliversio 128 gigatavun tallennustilalla. Onneksi hintaan kuuluu mobiilinäppäimistö.

Applen iPad Pro yhtä suurella tallennusmuistilla ja LTE-yhteydellä maksaa 1029 euroa, mutta paketissa ei tule mobiilinäppäimistöä kuten Samsungin tapauksessa. Se maksaa 169 euroa lisää. Ongelma iPad Pron näppäimistössä on se, ettei siinä ole ääkkösiä omina näppäiminään.

Prosessoriteho

Apple käyttää pienemmän iPad Prossa samaa prosessoria kuin isommassa Prossa. Kumpikaan laite ei yllä samaan suoritintehoon Microsoftin Surface Pro 4 -malliston lippulaivan kanssa.

Samsung TabPro S:n kanssa iPad kamppailee tasaväkisemmin. TabPro käyttää Intelin energiatehokasta Core m3 -prosessoria. Pcworldin tekemän nopeusmittauksen mukaan Intelin prosessori vie voiton Applesta. Testi perustuu useiden samanaikaisten toiminnallisuuksien kuten sähköpostin sekä kuvan- ja tekstinkäsittelyn käyttämiseen.

Näyttö

Samsung on vahvoilla myös näyttökisassa. TabPro S -tabletissa käytetään Amoled-näyttötekniikkaa, siinä missä Applen ja Microsoftin tableteissa näyttö on toteutettu perinteisella led-tausvalotekniikalla. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Amoled-näyttö istutetaan Windows 10 -tablettiin. Resoluutio ei kuitenkaan yllä vielä 4K-tarkkuuteen, mitä voi pitää hienoisena puutteena 12-tuumaisessa näytössä.

Amoledin edut näkyvät etenkin kontrastissa ja mustissa väritasoissa. Mustissa kohdissa Amoled-näyttö ei sytytä lainkaan taustavaloa, mikä parantaa mustan värin sävyä.

Peruskäyttäjän silmissä iPad Pron ja TabPron S:n näytöt ovat todennäköisesti lähes samalla viivalla lukuun ottamatta kokoa. Samsungin tabletin näyttö on 12-tuumainen.

Koko

Sekä iPad Pro että TabPro S ovat hoikkia laitteita. IPad Pron paksuus on 6,1 millimetriä, TabPron 6,3 milliä. Applen tabletti painaa ainoastaan 437 grammaa, siinä missä TabPro S on selvästi painavampi (693 grammaa).

Akun kesto

Tableteissa akun kesto ei ole yhtä suurin huolenaihe kuin älypuhelimissa siitä yksinkertaisesta syystä, että isompaan laitteeseen mahtuu isompi akku.

Apple on aina ollut tablet-maailman kärkisijoilla vertailtaessa akun kestoa. TabPro S:n myötä Samsung tuo nopean pikalatauksen myös sen tablet-mallistoon. Laitteen akku latautuu nollasta täyteen 2,5 tunnissa. Käyttöaikaa valmistaja lupaa 10,5 tuntia. IPad Prolle luvataan 10 tunnin videotoisto. Samsungin lupaus on kovempi: yhdeksän tunnin toistoaika 4K-videolle.

Lopullista tuomiota akun kestokisassa ei voi kuitenkaan antaa pelkkien lupausten perusteella.

Käyttöjärjestelmä

Applen ja Samsungin tablettien yksi merkittävimmistä eroista on käyttöjärjestelmä. Siinä missä Apple luottaa tableteissaan edelleen mobiilikäyttöjärjestelmään, Samsung tarjoaa TabPron käyttäjälle täysimittaisen Windows 10:n, joka pystyy käsittelemään kaikkia samoja ohjelmia kuin Windows-työpöytäkone. Tässä kohtaa Applen lupaus iPadin soveltuuvudesta pc-työpöytäkoneen korvaajaksi hieman horjuu.

Lue myös:

    Uusimmat