Teini otti hatkat laitoksesta – yritti viedä poliisilta aseen jäätyään kiinni

Hovioikeus ei muuttanut nuoren miehen tuomiota. Tekoaikaan 16-vuotias poika oli yrittänyt viedä poliisilta tämän aseen Oulussa kesäkuussa 2020.

Poika oli ottanut "hatkat" lastensuojeluyksiköstä, mutta poliisit tavoittivat pojan Rajakylän ostoskeskuksen pihalta. Lyhyen sanailun jälkeen poika oli lähtenyt juoksemaan karkuun, jolloin poliisimies oli pinkaissut tämän perään ja ottanut pakomatkalla kompastuneen pojan kiinni.

Poika aiheutti poliisille "kovan paikan"

Poliisin pidellessä poikaa takista oli poika tarttunut poliisin virka-aseeseen ja yrittänyt nykiä sitä kotelostaan. Poliisi piti asetta kotelossa kädellään ja komensi poikaa lopettamaan. Kun poika ei lopettanut, kaatoi poliisi tämän maahan ja laittoi pojan partioparinsa kanssa rautoihin ja poliisiautoon. Käräjäoikeudessa poliisi kertoi kokeneensa tilanteen "äärimmäisenä" ja pitäneen sitä "kovana paikkana".

Käräjäoikeudessa poika kertoi vain koskeneensa aseeseen, mutta katuvansa tekoaan. Oikeudessa käsiteltiin myös lääkärinlausuntoa nuorukaisen kehityksen viivästymästä, tämän käsitteellisen ymmärtämisen ongelmista ja puheen ymmärtämisen vaikeudesta. Käräjäoikeus kuitenkin tuomitsi pojan ehdolliseen vankeuteen.

Poika sanoi halunneensa ärsyttää

Asia vietiin käsiteltäväksi hovioikeuteen, jossa nuorukainen vaati syytettä hylättäväksi. Hän oli kertomansa mukaan vain koskettanut virka-asetta, ei yrittänyt saada sitä hallintaansa. Hän kuvaili tekoa korkeintaan hetken mielijohteen seuraukseksi, sillä hän oli olut tekohetkellä vihainen ja halusi tehdä jotain ärsyttääkseen.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, että nuorukainen oli yrittänyt riistää poliisimieheltä tämän asetta ja jatkaneen tekoa irrottamiskäskyistä huolimatta. Oikeus ei muuttanut nuorukaisen rangaistusta. Vuonna 2003 syntyneen nuoren miehen ehdollinen 4 kuukauden vankeusrangaistus nuorena henkilönä tehdystä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta pysyi voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat