Mainos

Tehy: Myös työnantaja vastuuseen valehoitajista

Kysyimme MTV3 Uutisten Facebookissa, kenen vastuulla työntekijän pätevyys on. Tuoreimmassa, Valkeakosken tapauksessa nainen oli työskennellyt pitkään samassa sairaalassa - Valviran mukaan jo ennen, kun kuin sijaisille asetettiin nykyiset opintovaatimukset. Näin ollen ennen uutta lakiasetusta hän teki töitään luvallisesti, ja oli Valviran mukaan oli pidetty sijainen. Kun uusi lakiasetus astui voimaan, hänen sijaisuuksiaan jatkettiin kuten ennenkin. Nyt naista epäillään luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta ja juttu siirtyy syyttäjälle. Kummalla on vastuu pysyä ajan tasalla lakimuutoksista, työntekijällä vai -antajalla?

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mielestä valehoitajan työskentely on myös työnantajan virhe. Viimeisimpänä julkisuuteen on noussut Valkeakoskella sairaanhoitajana työskennellyt nainen, jolla ei ole ollut sairaanhoitajan opintoja loppuun asti suoritettuina.

Nyt Pirkanmaan poliisi on saanut asiaa koskevan esitutkinnan valmiiksi. Rutiinitarkastuksessa oli huomattu, että pitkään sijaisena toimineelta naiselta oli puuttunut tutkintotodistus.

Tehyn mukaan myös työnantajan tulisi joutua asiassa vastuuseen, sillä työnantaja on epäpätevän sijaisen rekrytoidessaan syyllistynyt virkavirheeseen.

– Työntekijän kannalta tämä on vakava moraalis-eettinen rikkomus, mutta myös työnantajalla on vastuu – hän on myös laiminlyönyt omat velvollisuutensa palkatessaan tutkintotodistuksettoman henkilön töihin.

– Kilpajuoksu lyhytaikaisista sijaisista on niin kovaa, että terveydenhuollon rekrytointitilanteet pettävät. Jokaisen työnantajan tulisi työhönottotilanteessa varmistaa, että työtä hakeva ihminen on Valviran rekisterissä ja myös ammattitaitoinen, sanoo kehittämisyksikön johtaja Marja-Kaarina Koskinen Tehystä.

Monissa sairaaloissa on kuitenkin tilanne, että sijainen on otettu sen kummempia tutkimatta töihin vuosia sitten ja todettu hyväksi. Nyt, vuosien jälkeen ja lainsäädännön tiukennuttua sijaiset jatkavat yhä tehtävissään - osa ilman hyväksyttävää tutkintotodistusta. Hoitajapula on kova, ja työpaikat taistelevat työntekijöistä.

– Kun tämä asia on nyt esillä, pitäisi jokaisessa organisaatiossa vislata peli poikki ja käydä läpi vaikka kaikkien sijaisten asiakirjat uudelleen. Sijaisuudet houkuttelevat myös niitä, joilla ei ole asiakirjoja täysin kunnossa, sillä asiakirjoja ei ehkä tarkastella sijaisuuksia haettaessa yhtä tarkkaan kuin vakituiseen työsuhteeseen haettaessa.

– En kuitenkaan usko, että sijaisten taustoja tullaan tarkastamaan, Koskinen toteaa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja