Teemu Pukki on ollut EM-kisoissa vielä varjo parhaastaan – lataa nyt erittäin lupaavan arvion pelikunnostaan: "Ensimmäistä kertaa se fiilis"

6:27
Teemu Pukin ja Robin Lodin yhteistyö on tärkeä pala Huuhkajien hyökkäyspeliä.

Teemu Pukki oli kaikkien odotuksissa Suomen ykköshyökkääjä ja maalitykki EM-kisoissa. Kahden ottelun jälkeen kotkalaiskärki on vielä maaleitta, eikä ole saanut kuin yhden laukauksen maalia kohti.

Englannin Mestaruussarjan Norwichin kauden toiseksi viimeisessä ottelussa tullut nilkkavamma parani juuri EM-kisoja ennen, mutta kaikesta päätellen Pukki ei ole vielä täydessä iskussa. Kun Suomi jahtasi tasoitusta ottelun lopussa Venäjää vastaan, päävalmentaja Markku Kanerva pyysi Pukin vaihtoon.

Maalitykki käveli penkille pää painuksissa. Ei tämän näin pitänyt mennä.

Pukille ominaista on, että hän pelaa Norwichissa viikosta toiseen täysiä 90-minuuttisia. Venäjää vastaan hänen urakointinsa päättyi kuitenkin jo 75. minuutilla. EM-kisojen avausottelussa Tanskaa vastaan kärkimies pyysi päästä vaihtoon ja siirtyi penkille 76. minuutilla.

Kuinka paljon nilkkavamma on sitten hidastanut Pukkia EM-kisoissa? Fysioterapeutti Jari-Pekka "Gene" Keurulaisen ja Teemu Pukin itsensä mukaan ei lainkaan.

– Nilkka on hyvässä kunnossa. Teipillä pitää pelata, mutta se ei ole häirinnyt yhtään pelaamista. Siihen olen tosi tyytyväinen. Totta kai se, että tuossa oli viisi viikkoa ilman futista, näkyy siinä, ettei ole pelituntuma mikään paras, Pukki kertoi Terijoella lauantaina.

– Ensimmäisessä pelissä huomasi, että tauko ei tehnyt hyvää. Siinä oli pakko pyytää vaihto. Loppui voimat jaloista, mutta toisessa pelissä oli enemmän virtaa ja tuntui, että pääsin toisella puoliajalla ensimmäistä kertaa pelin sisään koko turnauksessa.

Pukin mukaan pelaaminen Suomen hyökkäyksessä oli Venäjä-ottelun toiseen puoliaikaan asti hakemista.

– Sitten tuli paljon palloja ja myös muutama paikka. Tulin tietysti vaihtoon, mutta siinä alkoi olla ensimmäistä kertaa se fiilis, että pelituntuma on lähelle sitä tasoa, jonka haluan, Pukki tunnelmoi.

Gene hoiti nilkan kuntoon

Huuhkajien tärkeimmän yksittäisen pelaajan loukkaantuminen EM-kisojen alla oli Keurulaisen mukaan pienimuotoinen järkytys. Ensimmäisen ennusteen mukaan vammasta kuntoutuminen kestäisi kuusi viikkoa. 

Pukin saaminen kuntoon oli Keurulaisen tärkein tehtävä ennen turnausta. Kaksikko keskusteli tilanteessa puhelimitse sen jälkeen, kun Keurulainen oli nähnyt nilkasta otetut magneettikuvat.

– Gene käytännössä lupasi, että kyllä se on kunnossa kisoissa, ja se nosti fiilikset takaisin kattoon. Tätä turnausta on kuitenkin odotettu niin kauan. Tämä oli minun urani isoin unelma pelata kisoissa. Jos se olisi jäänyt väliin loukkaantumisen takia, se olisi harmittanut varmasti tosi pitkään, Pukki kuvaili.

Pukin seurajoukkue Norwich oli Keurulaisen mukaan hyvin huolissaan tähtipelaajansa tilanteesta, mutta antoi suomalaisosaajille vapaat kädet kuntoutuksessa.

– Ei ollut mitään takapakkia, vaan päinvastoin kaikki on edennyt niin kuin on kuulunut. Teemu on siltä osin kunnossa, että vamma ei todellakaan haittaa millään tavalla, eikä se ole minusta hänen suorituksiinsa vaikuttanut millään tavalla negatiivisesti.

"Se harmitti pelin jälkeen eniten"

Pukki ei päässyt Tanskaa vastaan lainkaan tekopaikoille pelin yksipuolisen luonteen vuoksi, mutta oli keskeisesti mukana Joel Pohjanpalon puskemassa voittomaalissa, kun hän piti palloa rangaistusalueella ja imi itseensä neljä vastustajan pelaajaa.

Pukki oli Pohjanpalon maalissa "kakkossyöttäjä", sillä hän tarjoili pallon keskityksen antaneelle Jere Uroselle.

Venäjää vastaan Pukki pääsi pariin maukkaaseen paikkaan, joista ei kuitenkaan tullut valmista.

– Röbä (Robin Lod) syötti läpi. Puolustaja teki hyvin, kun liukui sieltä (ja blokkasi vedon). Se harmitti pelin jälkeen ehkä eniten. Siitä olisi voinut tehdä, ottaa yhden tatsin ja olisin ehkä ehtinyt siihen. Nyt lähdin yrittämään vetoa ykkösellä. Kaveri pääsi liukumaan eteen ja sitä kautta se lähti taivaisiin.

– Sitten pari sellaista vetoa, pääsin vetämään mutta se jäi sitten siihen keskelle, eikä aiheuttanut vaaraa maalivahdille. En lähde mitään tekosyitä hakemaan, mutta jos olisi ollut vähän enemmän pelejä alla, olisi voinut olla vähän erilainen tuntuma noissa tilanteissa. Toivottavasti nämä pari peliä jeesavat, ja Belgia-pelissä sitten uppoaa, Pukki tuumasi.

Suomi kohtaa Belgian lohkon päätöspelissään maanantaina. Pietarissa pelattava ottelu alkaa kello 22.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja