Täydelliset ensimunat tulevat kauppoihin – "pieni, onnellinen järkytys kanalle"

Viis tavallisista luomumunista – nyt halutaan täydellisiä ensimunia!

Ruoka-alan monitoimimies ja Eat&Joy Maatilatori -yrityksen perustajaosakas Eeropekka Rislakki puhui viime torstaina mainosalan Adprofit-tapahtumassa lähitulevaisuuden ruokatrendeistä. Rislakki kertoi puheenvuoronsa yhteydessä myös hauskoja uutisia kananmunarintamalta: seuraavaksi kauppojen hyllyille nimittäin ilmestyvät ensimunat. Mistä ihmeestä on oikein kyse?

– Ei sitä varmaan trendiksi voi vielä sanoa. Kaikkien raaka-aineiden kohdalla on sellaisia osa-alueita, joista meillä ei ole harmainta aavistusta. Tässä hommassa melkein joka päivälle osuu jotain sellaista mieltä räjäyttävää - positiivisessa mielessä. Tällä kertaa törmäsimme ensimuniin, kun haimme meidän Prisma-myymälöihin uutta kananmunien toimittajaa, Rislakki kertoo Makuja.fi-sivustolle

Eräs kananmunatoimittaja kertoi Rislakille pohtineensa, voisiko ensimunille olla markkinoita. Ensimmäisenä Rislakille heräsi tietysti kysymys, että mistä ihmeestä nyt on kyse.

– Munintakanat laitetaan vaihtoon melko tiiviissä vauhdissa ja se voi olla kanoille aika kuluttavaa hommaa. Jokaisen kanan elämässä on se hetki, jolloin se ensimmäinen muna eli ensimuna tulee. Munan koostumus ja rakenne on ihan erilainen. Se on sekä silminnähden että aistinvaraisesti havaittavissa. Muna on kooltansa ensinnäkin aika pieni ja rakenteeltaan huomattavan tiivis. Kananmuna ei ole nestemäinen, kuten normaalisti, Rislakki kertoo.

Kukon seura vaikuttaa kananmunan rakenteeseen

Mutta minkä tahansa kanan ensimuna ei kuitenkaan kelpaa. Sen on tultava kanasta, joka on viettänyt aikaansa kukon seurassa.

– Haluamme ylipäätään sellaisia luomumunia, jotka tulevat kanalasta, jossa on ollut myös kukko. Syy siihen on se, että sen kananmunan ravintoarvo paranee pelkästään kukon läsnäololla. Myös munan kuori muodostuu erilaiseksi kukon läsnäololla.

"Pieni, onnellinen järkytys kanalle"

Eat&Joy Maatilatorin Eeropekka Rislakin mukaan ensimunia saapuu ensimmäistä kertaa myyntiin näillä näkymin huhtikuun puolen välin paikkeilla. Kilohinta on hyvin lähellä tavallisten luomumunien kilohintaa.

– Munia myydään irtona, joten jos ihmiset haluavat kokeilla niin voivat ostaa vain vaikka yhden. On jännä nähdä miten ihmiset suhtautuvat tähän. Kanan suhtautuminen tiedetään: se on varmasti pieni onnellinen järkytys pyöräyttää se ensimuna, Rislakki nauraa.

Juttua muokattu 5.5.2014.: Poistettu Rislakin kommentti ensimunan vaikutuksesta osteoporoosiin.

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat