Taustalla työehtosopimuksen vaihto – poliisi epäilee rikosta Turun kaupungin palveluyritys Arkeassa

Lounais-Suomen poliisi epäilee Turun kaupungin palveluyrityksen Arkean edustajia yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Arkea tarjoaa muun muassa ruoka- ja siivouspalveluita, ja sen omistaa liki kokonaan Turun kaupunki.

Tutkintapyynnön teki marraskuussa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Rikosepäily koskee Arkean työnantajaliiton vaihtamiseen liittyviä tapahtumia.

Arkeassa on noudatettu Avaintyönantajat Avaintan työehtosopimusta, mutta yhtiö päätti siirtyä Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran ja Kiinteistötyönantajat Kitan työehtosopimuksiin.

JHL:n mukaan päätökset liiton vaihtamisesta tehtiin syksyllä ennen kuin asiaa koskeneet yt-neuvottelut olivat alkaneet.

JHL katsoo, että työnantajaliiton vaihtamisella on sellaisia henkilöstövaikutuksia, joista olisi lain mukaan pitänyt sopia yt-prosessilla.

Arkean toimitusjohtajan Tuija Rompasaari-Salmi totesi aiemmin STT:lle, että työnantaja voi päättää järjestäytymisestään itsenäisesti ilman yt-neuvotteluita.

– Asia ei ole oikeudellisesti selvimmästä päästä, sanoo puolestaan tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Kaarle Lönnroth STT:lle.

Lönnrothin mukaan tutkinta aloitettiin viime viikolla ja se on tarkoitus saada nopeasti valmiiksi jo tammikuussa.

Tutkinnassa ei ole vielä Lönnrothin mukaan selvitetty, kuka tai ketkä Arkeassa päätöksenteosta vastaavat ovat rikosepäilyn kohteena. Yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta voidaan tuomita sakkoa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja