Tätä räppäritähti Pyhimys pelkää päihtymistiloissa: "Se on kaikista hirvein tunne"

5:11
Pyhimys MTV:n haastattelussa Emma-gaalan punaisella matolla 2. helmikuuta 2019.

Pyhimys puhuu Cafe Lanzarote -podcastissa muun muassa siitä, mitä hän pelkää päihtyneenä olemisessa sekä siitä, miksi suosionsa huipulla ollut rap-yhtye Ruger Hauer lopetti.

Kuusi Emma-pystiä helmikuun alussa Emma-gaalassa pokannut hiphop-tähti Pyhimys, oikealta nimeltään Mikko Kuoppala, 37, puhui tiistaina 19. helmikuuta 2019 MTV:n Studio-ohjelmassa päihteistä.

Pyhimys kertoi ohjelmassa, että hän ei koe olevansa perinteinen esiintyjätyyppi. Hän kertoi käyttäneensä alkoholia esiintyessään muun muassa lieventämään häpeän tunnetta ja auttamaan vapautumisessa.

Räppäri sivuaa aihetta myös Lauri SaarilehdonCafe Lanzarote -podcastissa.

– Joskus on ollut niin sekaisin, niin kuin erilaisissa päihtymystiloissa, ettei tavoita niitä ajatuksia. Se on niin kuin tosi kirkas ja hieno visio, muttei vaan saa siitä kiinni, Pyhimys kuvailee podcastissa pelkoaan päihtymistiloja kohtaan.

– Ja minulla on jotain sellasia muistiinpanoja, mistä en tajua yhtään mistä on kyse. Ja se on vain sellanen "äääääh". Että haluaisin tavoittaa sen ja se on kaikista hirvein tunne. Se on se, mitä minä pelkään siinä: että tulee joku idea, joku, että "hei, tälla lailla ei ole asioita laitettu aikaisemmin yhteen – minä en oo ainakaan kuullut". Ja sitten se katoaa. Se katoaa ikiajoiksi.

Asian laita on toinen, jos Pyhimys saa idean kirjattua ylös tai nauhoitettua sen.

– Sitten minä tiedän, että okei, tämä päätyy vielä joskus johonkin. Sitten loppu on tietyllä tavalla duunia.

Pyhimys kertoo Saarilehdolle ajattelevansa kirjoittamista pakkomielteisenä.

– Kun tulee se idea, niin se suurin täyttymys tulee siinä, kun kirjoitan sen idean ylös. Se voi olla siis tosiaan se yksi rivi.

Vuoden 2011 lopulla Pyhimys kertoi lopettavansa soolouransa ja keskittyvänsä yhtyeisiinsä Teflon Brothersiin ja Ruger Haueriin.

– Sen takia palasin soolouralle, kun aloin saada enemmän palautetta, mitä pidempään olin tekemättä musaa. Sittenhän se on eri asia, jos lopetat ja sitten pikku hiljaa se hiipuu ja jengi unohtaa sen. Mutta minulla niin kuin kasvoi se määrä. Striimimäärät nousivat. Sitten minä olin, että no teille voin tehdä vielä uuden levyn.

Uusi levy ja soolouran uusi nousu johtivat siihen, että Pyhimyksen, Tommishockin jaPaperi T:n muodostama rap-yhtye Ruger Hauer hajosi vuonna 2016.

– Minun toimintamalliin on aina kuulunut se, että pitää lähteä paikalta ennen kuin ne bileet väljähtyy. Ruger Hauerin kohdalla minun oli todella vaikea perustella bändikavereille sitä, että tämä on nyt loppu, koska se bändihän oli tavallaan suosionsa huipulla, Pyhimys pohtii.

– Sinä vuonna taisi olla radiokanava YleX:n äänestyskin, että mitkä on jotenkin vaikuttavimmat suomi-rap-kappaleet, niin kaksi kappaletta ekalta levyltä (Ruger Hauerin debyyttilevy Se syvenee syksyllä julkaistiin vuonna 2010) oli top kympissä.

Ruger Hauerin viimeiseksi jäänyt levy Mature (2016) nousi Suomen albumilistan kärkeen.

– Se on se pointti, että pitää lähteä ennen. No mistä minä voin tietää, että olisiko siitä tullut vielä parempi ja kansainvälinen, ensimmäinen suomenkielinen bändi, joka breikkaa Jenkeissä. Mistä minä voin tietää, Pyhimys miettii.

– Mutta olen luottanut intuitiooni alusta asti. Olen lopettanut kerran ssolouran ja tullut takaisin. Minua ahdistaa niin paljon enemmän se, että asiat junnaa paikallaan eikä ole selkeää visiota, että tehdään tekemisen vuoksi. Olen aina tietyllä tavalla osannut lopettaa – tehdä kipeitä päätöksiä myöskin.

Pyhimys vieraili Studio-ohjelmassa tiistaina 19. helmikuuta. Katso video alla.

8:13

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja