Tätä mieltä suomalaiset ovat Suomen olympiajoukkueen edustusvaatteista

Helmi kysyi lukijoiltaan, millaisia tunteita Haltin Suomen olympiajoukkueelle suunnittelema edustusvaatemallisto heissä herättää. Tätä mieltä suomalaiset ovat Suomen olympiajoukkueen edustusvaatteista!

Peräti 70 prosenttia Helmen kyselyyn vastanneista lukijoista piti Haltin suunnittelutyötä onnistuneena projektina. 30 Prosenttia vastaajista tyrmäsi edustusasut epäonnistuneina.

"Vaatteista huokuu lämminhenkinen ja sympaattinen Suomi"

Valtaosa suomalaisista piti olympialaisia varten suomalaisurheilijoille suunniteltuja edustusvaatteita loistavana osoituksena suomalaisen vaatesuunnittelun korkeasta tasosta. Asuja pidettiin kansallishenkeä nostattavina.

– Vaatteista huokuu lämminhenkinen ja sympaattinen Suomi ja kaunis Suomen luonto.

– Perinteitä kunnioittaen. Kisa-asut saisi kyllä päivittää, edustusasut on hyvät. itselläni ainakin tulee ylpeä olo kun näkee suomalaisia edustusasuissa.

– Mielestäni ne on ovat hyvinkin suomalaisen näköiset: yksinkertaiset, vähän junttimaiset, mutta mukavan ja pehmeän oloiset. Vähän niin kuin suomalaiset itsekin! Emme halua erottua massasta tai tehdä numeroa itsestämme.

– Hyvin ovat suomalaisten näköiset.

– Selkeät Suomi-värit, mutkattoman linjakkaat asut, sanalla sanoen tyylikkäät.

"Voisin itsekin käyttää"

Osa kyselyyn vastanneista oli niin innoissaan olympialaisten edustusvaatemallistosta, että toivoi vastaavan asun löytävän vielä tiensä omaan vaatekaappiinkin.

– Oikein hienot! Hyvät värit, vaaleansininen ja valkoinen, harmaan sävyt sopivat myös korostaen suomalaista maisemaa. Näyttävät vielä hurjan pehmeiltä ja mukavilta. Voisin itsekin käyttää tuollaisia juoksulenkeillä.

– On paljon paremmat kuin aikaisempina vuosina. Haluaisin itsekin tuollaiset!

– Ihan tyylikkäät asut ja paljon enemmän ne ovat onnistuneen näköisiä kuin epäonnistuneen. Voisin itsekin käyttää.

– Yksinkertaisen tyylikkäät, ei mauttomuuksia eikä tarpeettomia härpäkkeitä.

– Asut ovat siistit ja hyvin suunniteltut, normaalia suomalaista väriä. Asut ovat onnistuneet.

"Mielenkiintoinen mustavalkoinen kuosi rantamaisemasta"

Martti Kellokummun Haltille suunnittelemassa edustusvaatemallistossa nähdään kuosia, johon suunnittelija on saanut inspiraationsa perisuomalaisista maisemista. Kallioprintti saa suomalaisilta kehuja.

– Kallioprintti on upea, ja selkeä sinivalkoinen näyttää suomalaiselta, vaikka onkin tietysti vähän tylsä ratkaisu.

– Perin suomalaiset asut nuo ovat: mielikuvituksettomat ja simppelit. Eli oikein osuvat. Tuo harmaa printti oli oikein mielenkiintoinen, sitä olisi voinut hyödyntää paremmin ja enemmän!

– Yksinkertaiset, tyylikkäät. Mielenkiintoinen mustavalkoinen kuosi rantamaisemasta.

– Siistit sopivan yksinkertaiset ja nuo mustavalkoiset yksityiskohdat piristävät kokonaisuutta todella onnistuneesti.

– Suomi edustettuna värien ja muotoilun muodossa. Todella upeat asut, suunnittelu kansainvälistä huipputasoa.

– Täytyy kyllä sanoa, että suunnittelu on onnistunut ihan nappiin!

"Ei mitään erityisen ihmeellistä"

Perinteiset edustusasut saivat osassa suomalaisia aikaan ristiriitaisia tunteita: mallisto miellytti silmää, mutta räväkämpiä yksityiskohtia jäätiin kaipaamaan. Suomalaisten mielissä tylsän ja klassisen välinen raja on kuin veteen piirretty viiva.

– Ihan onnistuneet. Ei mitään erityisen ihmeellistä mutta tässä olisi voinut epäonnistuakin todella perusteellisesti eli neutraali lopputulos on ihan OK. Sen verran tylsä on tuon sinisen vaalea sävy että en itselleni tällaisia haluaisi. Näissä ei siis häiritse mikään mutta ei toisaalta säväytäkään.

– Hyvän näköiset asut verrattuna edellisten olympialaisten edustusasuihin.

– Kassi-, paita- ja pipokuosi ei miellytä, mutta muut joita katsoin edustavat sinivalkoisuudellaan mukavasti maatamme.

– Asut eivät ole huonot, mutta niistä ei löydy mitään yllätyksellisyyttä ja ne näyttävät tavanomaisilta ja arkisilta.

– paremmat ainakin kuin espanjalla.

"Eivät kannusta suomalaisia menestymään"

Edustusasut tyrmänneet suomalaiset kokivat, ettei asuista huokunut minkäänlainen arvokkuus. Epäonnistunein edustusasuja pitäneet vastaajat kokivat jopa häpeää nähtyään asut.

– Asut sopivat penkkiurheilijalle, joka on luvannut että ei varmasti koko kisojen aikana näyttäydy ulkona – ainakaan tässä asussa. Ryhdittömiä kuin suoraan tarjoustalon alekorista. Eivät kannusta suomalaisia menestymään, sillä kukaan ei kehtaa nousta palkintopallille noissa kuteissa. Kysyttiinkö urheilijoiden mielipidettä – ei varmaan – kun asuja suunniteltiin?

– Mallit olisi saaneet olla toisenlaiset. Enemmän löysyyttä ainakin veryttelytakkiin. Takki olisi voinut oila anorakin tai hupparin mallinen, vetoketjulla varustettuna. Ja housut voisi olla väljemmät. Kankaaksi erikoiskangas, joka pitää urheilijan kuivana, viileänä ja lämpöisenä.

– Ne on vaan tuollaisia mauttomia lumppuja ja purjeita. USA:lla ja Venäjälläkin on aina ollu tyylikkäämmät verkkarit.

– Miksi edustusasujen pitää olla verkkarikangasta? Erittäin tyylitön ratkaisu! Värit ovat ihan hyvät ja muuten vaatteet ovat raikkaan näköiset, mutta materiaalivalinta on pienoinen pettymys ja housujen malli on aika tyylitön. Istuvampiakin housuja olisi kiva katsella.

– Aivan vanhanaikaiset, kuin Moskovan olympialaisiin lähdössä järkyttävän retron asuilla!

"Suomalaisilla ei ole makua"

Eniten negatiivista palautetta suomalaiset antoivat edustusasujen tylsyyden nimessä. Useat eivät olleet yllättyneitä siitä, että asut olivat jokseenkin perinteiset.

– Tylsiä. Näkymättömiä muiden joukossa.

– Tylsät. Olisin odottanut jotakin uutta, mutta ei.

– Samaa linjaa vuosikymmenet. Voisi ehkä vähän muuttaa linjaa. En pidä!

– Taas niin mitäänsanomattomat, kuten aina. Suomalaisilla ei ole makua, mutta ehkä näin rumalle kansalle sopii huomaamaton vaate.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Lehtikuva, Halti

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja