Tässä tilanteessa stop-merkkiä ei kuulu noudattaa – taustalla sääntö, jota kaikki eivät selvästi tunne

Nämä ovat yleisimmät virheet inssissä 4:50
Katso videolta, mitkä ovat kaikkein yleisimmät virheet inssissä.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Eikö stop-merkkiä tarvitse noudattaa, jos valo on vihreä?

Vastaus: Liikenteenohjauksen noudattamisjärjestys oli hakusessa osalla teoriakoetestin tehneistä.

MTV Uutiset julkaisi viime lauantaina yhteistyössä Autoliiton kanssa teoriakoetestin, jonka tekemällä lukijoilla oli mahdollisuus kokeilla, pääsisivätkö he läpi B-luokan teoriakokeen kuvakoeosiosta. 

Testin yksi väite oli Minun on pysähdyttävä. Väitteen yhteydessä esitettiin alla oleva kuva.

kuva_9

64,3 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kuvan tilanteessa pitää pysähtyä. Näin ei kuitenkaan ole.

Liikennesääntöjen noudattaminen ja liikenteenohjaus

Tieliikennelain 8 §:ssä todetaan, että tienkäyttäjän on ensisijaisesti noudatettava liikenteenvalvojan antamaa merkkiä, käskyä tai kieltoa ja muun liikenteenohjaajan antamaa merkkiä. 

Liikenteenohjauslaitteella osoitettua velvollisuutta on noudatettava, vaikka se edellyttäisi poikkeamista liikennesäännöstä. Liikennevalo-opaste on kuitenkin ensisijainen väistämisvelvollisuutta osoittavaan liikenteenohjauslaitteeseen nähden.

Liikennevalojen toimiessa ajetaan niiden mukaan

Kyseisessä kuvassa palaa vihreä liikennevalo, joka osoittaa, että ajoneuvolla saamme sivuuttaa pääopastimen ja mahdollisen pysäytysviivan. Edellä mainitun lakipykälän perusteella liikennevalojen toimiessa tulee noudattaa ensisijaisesti niitä. 

STOP-merkki (B6 Pakollinen pysäyttäminen) astuu siis voimaan kyseisessä risteyksessä vasta sitten, kun liikennevalot eivät syystä tai toisesta ole toiminnassa, eli valo-opastimet ovat joko kokonaan pimeitä tai vilkuttavat keltaista valoa.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat