"Tärkeimmästä kisasta täysi katastrofi" – raskauttavat tekijät saavat Isometsän epäilemään Matti Heikkisen uutta nousua

Matti Heikkinen teki oikean päätöksen jättäessään maastohiihdon Tour de Ski kesken, mutta maailmanmestarin nousu takaisin lajin huipulle on epätodennäköistä, arvioi MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä. 

Heikkisen, 35, ura on ollut alamäessä Lahden MM-kisojen jälkeen. Viime kaudella maailmancupista irtosi parhaimmillaan 8. sija ja toinen puristus kärkikymppiin nähtiin Pyeongchangin olympialaisissa. 

Tämä kausi on ollut vielä murheellisempi, sillä Davosin 24. sija on tuonut ainoat maailmancupin pisteet. Pohjakosketus oli vapaan 15 kilometrin 63. sija sunnuntaina Toblachissa, minkä jälkeen Heikkinen ilmoitti jättävänsä Tour de Skin kesken

Heikkinen kertoi jäävänsä harjoittelemaan Toblachiin. 

– Eipä siinä ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin keskeyttää. Koko Touria ajatellen tämän päivän kisa oli se tärkein kisa Heikkiselle. Ainoa kunnon väliaikalähtö ja vielä vapaalla, Toblachin maasto sopii hänelle ja hän on siellä jo pari viikkoa valmistautunut. Kaiken piti olla kohdallaan ja lopputulos oli sitten täysi katastrofi, Isometsä kommentoi. 

Isometsä mainitsee tässä välissä usein suomalaishiihtäjien suusta kuullun lauseen: haetaan kuntoa kilpailun kautta. 

– Se on ihan totta, mutta silloin kun on noin pahasti kujalla, niin kilpailun kautta kunnon hakeminen on väärä ratkaisu. Jos ei ole kilpailukunnossa, niin kilpailut eivät anna harjoituksellisesti sitä mitä ajatellaan, asiantuntija naulaa. 

Heikkisen ongelmat nostavat esiin myös kysymyksen suomalaismestarin uran tulevaisuudesta. Nyt on menossa jo toinen vaikea kausi peräjälkeen ja ikää on mittarissa 35 vuotta. Vieläkö Heikkinen voi nousta kärkitaisteluun maailmancupissa ja arvokisoissa? 

– Nyt ero on kaksi minuuttia keulaan, ja keula hiihtää MM-kisoissa kahden kuukauden päästä vielä vähän kovempaa. Matka on siis pitkä. Varsinkin kun Heikkinen viestitti itsekin, että valmistautuminen Tourille oli hyvä ja aika ennen joulua oli mennyt hyvin, niin kyllähän siellä pitää olla jotain isompaa häikkää.

– Heikkisen kroppa ei vaan kestä vauhtia tällä hetkellä. Heikkisellä on kuitenkin niin kova kapasiteetti sekä niin pitkä ja komea ura takana, ettei ajatusta noususta takaisin huipulle voi täysin tyrmätä. Jos nousee, olen kovin yllättynyt, mutta en sitä täysin tyrmää, Isometsä pyörittelee.

Päävalmentaja Haavisto: Pärmäkoskella vielä parannettavaa 4:05
Päävalmentaja Matti Haavisto summasi suomalaisnaisten kisan MTV Urheilulle sunnuntaina. 

Lue myös:

    Uusimmat