Mainos

Tapiola: Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat kuumentuneet

Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat ovat kuumenneet alkuvuonna, arvioi Tapiola Pankki tuoreessa suhdannekatsauksessaan. Muualla Euroopassa hinnat eivät ole nousseet, mutta Suomessa nousu on ollut poikkeuksellista.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen hinnat nousivat alkuvuonna peräti 15,7 prosenttia ja koko maassa 7,7 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Samaan aikaan vuosi sitten hinnat vielä laskivat.

Asuntokaupan kuumenemisen taustalla on historiallisen alhainen korkotaso. Lisäksi vapaarahoitteisten asuntojen uudistuotanto väheni nopeasti taantumassa, ja uusien asuntojen tarjonta on edelleen kysyntään nähden vähäistä.

Kiinteistö-Tapiolan toimitusjohtaja Vesa Immonen arvioi, että erityisesti pääkaupunkiseudulla hinnat jatkavat nousuaan. Yksi selitys Suomen ja muun Euroopan väliseen eroon on Immosen mukaan suomalainen käytäntö sitoa asuntolaina lähes poikkeuksetta lyhyehköön viitekorkoon.

– Todennäköisesti nykyisenkaltaista poikkeuksellista hintakehitystä Suomessa ei olisi tapahtunut, jos asuntolainat sidottaisiin pääasiassa pitkiin, yli viiden vuoden korkoihin.

Hän ennustaa, että pidemmällä ajanjaksolla euroalueen korot tulevat nousemaan nykyisestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.