Tapetoinnin niksit

Tapetointi on niitä remonttihommia, joista lähes jokainen selviää itse. Oheisia ohjeita noudattamalla homma helpottuu,vaikka ei sattuisikaan olemaan aiempaa kokemusta asiasta.

Tapetoitavat seinät kannattaa pohjamaalata tasavärisiksi. Piirretään 53 cm välein kevyet viivat jokaiseen huoneeseen jokaiselle seinälle, jotta saadaan selville montako tapettivuotaa tarvitaan. Mitataan seinän korkeus, siten tiedetään kuinka monta vuotaa yhdestä rullasta saa. Tapettirullassa on aina ilmoitettu rullan pituus.

Jos tapetti tulee kovin aurinkoiselle seinälle, valitaan hyvin valoa kestävä tapetti. Kestävyys on merkitty tapettirullaan aurinkomerkillä. Jos tapetointi tulee esimerkiksi lastenhuoneeseen, kannattaa valita pesua kestävä tapetti. Pesunkestävyysluokka on merkitty aaltokuvioilla - mitä useampi aalto, sen pesunkestävämpi tapetti. Kuhunkin huoneeseen tulevan tapetin täytyy olla samaa painosta. Jos joudutaan vaihtamaan painosta, ei tehdä sitä keskellä seinää, vaan nurkkaan. Painosten kesken näet saattaa olla sävy- ja värieroja.

Ennen tapetointia irrotetaan jalkalistat ja pistorasioiden ja katkaisijoiden kannet. Tapetin leikkaaminen aloitetaan merkitsemällä tapettipöytään, minkä mittaisia tapettivuotia halutaan. Vuota leikataan pari senttiä seinän korkeutta lyhyemmäksi. Kuviokohdistamattoman tapetin voi leikata useampi rulla päällekkäin. Aloittelijan on paras leikata yhtä tapettirullaa kerrallaan. Tapetti leikataan suoraan kulmaan. Jäykkyys poistetaan rullaamalla tapettivuodan molemmista päistä vähän matkaa vastapäivään, jotta vuota saadaan liisteröityä.

Liisteröinti voidaan tehdä pensselillä tai telalla. Mitä paksummat tapetit, sen paksumpaa liisterin täytyy olla. Listeröity vuota käännetään yläpäästä 2/3 osaa ja alapäästä 1/3 osa. Kääntämisen jälkeen kannattaa pyyhkiä ylipursuava liisteri pois. Liisteröidyt vuodat kierretään rullalle vettymään. Ohut paperitapetti vettyy noin 4-5 minuuttia ja paksu noin 7-8 minuuttia. Jos tapetointikokemus on vähäistä, hyvä niksi on laittaa seinälle nostamista odottavat vuodat jätesäkkiin, missä ne pysyvät kosteina. Näin ei tarvitse hosua liisterin kuivumisen vuoksi.

Sillä aikaa kun vuodat vettyvät, seinään voidaan tehdä pystyviiva mistä lähdetään tapettia asentamaan. Asennus tehdään vuota kerrallaan tarkasti pystysuoraan. Katon rajassa käytetään noin 1 cm marginaalia. Ylimääräiset liisterit pyyhitään puhtaalla, kostealla ja väriä päästämättömällä rievulla. Kuviokohdistus on merkitty tapettiin nuolilla ja pystyviivalla tai numeroin kuviokohdistuksen senttimetrimäärä.

Nurkissa kääntyvän tapetin reunan tulisi yltää noin 1,5 cm toiselle seinälle. Samalla vuodalla ei voi tapetoida koko nurkkaa, koska hyvin harvoin ne ovat täsmälleen suoria. Seuraavat vuodat laitetaan samalla tavalla, mutta puskusaumaan. Puskusauma tarkoittaa sitä, että tapetti laitetaan puskemaan vasten edellistä tapettia ilman minkäänlaista pääkkekkäisyyttä. Tapettisulalla painellaan ilmakuplat pois ja koetetaan saada tapetti mahdollisemman suoraksi jo asennusvaiheessa. Pienet pullistumat ja kuplat oikeavat, kun tapetti kiristyy kuivuessaan. Kun seinät on tapetoitu ja tapetti kuivunut, voidaan leikata rasian kohdat auki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja